latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:22 | Autor: RTRS

Desničarski istoričari protiv zabrane pozdrava "Za dom spremni"

Grupa desničarskih hrvatskih istoričara uputila je apel vlastima u kome se protive zabrani ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" te upozorili da će, ukoliko do toga dođe, "nastati cenzura i kontrola mišljenja".
Ultra desničari iz Hrvatske - Foto: AP
Ultra desničari iz HrvatskeFoto: AP

Ovi istoričari tvrde da je riječ o preventivnom apelu zbog rada Komisije za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima, te zahtijevaju garantovanje "slobode mišljenja, govora i istorijskog istraživanja, kao i prekid sa pokušajima nametanja i propisivanja takozvanih istorijskih istina".

Među potpisnicima apela su Ivo Banac, Nikica Barić, Vladimir Gajger, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Јonjić, Mario Јareb, Ana Lederer, Јure Krišto, Anđelko Mijatović, Slobodan Prosperov Novak i Amir Obhođaš, prenose hrvatski mediji.

Klub poslanika Istarskog demokratskog sabora /IDS/, Primorsko-goranskog saveza /PGS/ i Liste za Rijeku /RI/ u Hrvatskom saboru je ranije predstavio Prijedlog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava korištenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni!".

Ovaj poslanički klub poslao je u saborsku proceduru prijedlog da se dopuni Krivični zakon, te propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, što uključuje i ustaški pozdrav "Za dom spremni!".

Izvor: SRNA