latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:53 | Autor: RTRS

Egzit donio više od 150 miliona evra srpskoj privredi

U prosjeku, posjetilac "Exita" za vrijeme festivala potroši čak 431 evro. Prosječna starost publike „Exit” festivala je 25,6 godina i visokoobrazovani posjetioci čine većinu. Među stranim fanovima Exita najviše ih dolazi iz Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Belgije, a raste i broja gostiju iz Italije, Francuske, Irske i Španije.
Egzit 2017 - Foto: RTRS
Egzit 2017Foto: RTRS

Rezultati istraživanja, koje je sproveo „TIM Centar”, pokazuju da je ovogodišnji „Exit” domaćoj privredi i Srbiji donio 14,4 miliona evra, te je tako od osnivanja festivala do danas domaća privreda ostvarila više od 150 miliona evra direktne ekonomske koristi od „Exita”.

Ove godine je novosadski festival zabilježio rekord od preko 215.000 posjetilaca iz više od 60 zemalja svijeta.

Među njima su prednjačili gosti iz zemalja nekadašnje Јugoslavije koji su činili 23,2 odsto publike, dok je veliki broj gostiju stigao iz zemalja Zapadne Evrope - 21,6 odsto od ukupnog broja posjetilaca.

Među stranim fanovima Exita najviše ih dolazi iz Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Belgije, a raste i broja gostiju iz Italije, Francuske, Irske i Španije.

Ove godine je bilo i nešto više posjetilaca iz Istočne i Јugoistočne Evrope koji su zajedno činili 14,2 odsto od ukupnog broja, a među njima prednjače oni iz Turske, Mađarske, Grčke, Rumunije i Bugarske.

Raste i broj posjetilaca i iz Rusije, Ukrajine, Poljske, Češke i Slovačke, ističu organizatori.

Konstatno raste i broj turista van evropskog kontinenta, a ove godine je njihov ukupan broj uvećan čak za trećinu.

Tako su oni činili 6,3 odsto od ukupnog broja, a među njima najviše je Amerikanaca, Australijanaca i Kineza, koji zajedno čine polovinu vanevropskih gostiju, dok su u drugoj polovini ove grupe turisti iz Brazila, Јužne Koreje, Јapana, Tajlanda i drugih udaljenih destinacija.

Oni ujedno najviše troše i u Srbiji u prosjeku ostavljaju preko 600 evra po osobi.

Slijede ih gosti iz Zapadne Evrope sa 532 evra, dok prirodno najmanje troškove ima domaća publika sa prosječno potrošenih 312 evra, pa u prosjeku, posjetilac „Exita” za vrijeme festivala potroši čak 431 evro.

Istraživanje je još jednom potvrdilo i da veliki broj stranih gostiju na Exitu iskoristi priliku da posjeti i Beograd, te još neke manje destinacije u Srbiji, gdje se u prosjeku zadržavaju dva do četiri dodatna dana.

Od anketiranih posjetilaca čak 98 odsto je izjavilo da će sigurno ili sa velikom sigurnošću ponovo doći na „Exit”.

Gotovo 64 odsto turista doputovalo je baš zbog festivala, dok jedna trećina, uglavnom domaćih gostiju, navodi da bi svakako posjetila Novi Sad.

Čak 50.8 odsto anketiranih kaže da im se zbog „Exita” popravilo mišljenje o Novom Sadu, dok 46,5 odsto tvrdi da je su povoljno mišljenje koje su već imali zadržali.

Prosječna starost publike „Exit” festivala je 25,6 godina i visokoobrazovani posjetioci čine većinu.

Publiku sa kupljenim ulaznicama čini 50,9 odsto zaposlenih, 39,7 odsto studenata i 3,5 odsto srednjoškolaca, a 5,3 odsto zajedno čine svi ostali.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala, a anketirani su isključivo posjetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti.

Kada se ekonomskom efektu koji je „Exit” imao u Srbiji doda i ustanovljenih 10.1 milion evra doprinosa „Sea Star” festivala Hrvatskoj privredi, kao i 9,9 miliona evra od „Sea Dance” festivala crnogorskoj privred i zasad neprocjenjen efekat „Revolution” festivala na rumunsku ekonomiju, „Exit Leto ljubavi” regionu je ukupno donijelo najmanje 34 miliona evra.

Time je, kako naglašavaju organizatori, potvrđeno da se radi o jednom od najvećih festivalskih poduhvata u svijetu, koji je ovog ljeta okupio preko 350.000 ljudi iz više od 90 zemalja svijeta na čak četiri uzastopna festivala u regionu.

Izvor: Politika(Tanjug)