latinica  ћирилица
11/10/2017 |  13:51 | Autor: RTRS

Mahmuljin i Izetbegović sa pripadnicima odreda "El mudžahedin"

Na suđenju komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločin pripadnika odreda "El mudžahedin" nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, prikazan je snimak nastao nakon pada Vozuće, na kojem Mahmuljin i predsjednik takozvane Republike BiH Alija Izetbegović sjede za stolom sa pripadnicima odreda El Malijem i Ajmanom.
Sakib Mahmuljin - Foto: RTRS
Sakib MahmuljinFoto: RTRS

To je na današnjem ročištu potvrdio snimatelj u komandi Trećeg korpusa Mirza Glavaš, koji je rekao da je prisustvovao tom događaju, ali da nije siguran da li je to njegov snimak, jer je tu bilo mnogo novinarskih ekipa.

Glavaš je izjavio da je u više navrata vidio Ajmana da ulazi u komandu Trećeg korpusa, ali da ne zna zašto je on dolazio i kod koga je išao, dodavši da je nekoliko puta i sam razgovarao sa Ajmanom.

Svjedok Tužilaštva Edin Šarić, koji je radio u Odjeljenju službe bezbjednosti Trećeg korpusa u Sektoru za kontraobavještajne poslove, izjavio je da je odred "El mudžehedin" učestvovao u operaciji "Farz", te da je čuo da su tom prilikom od nekih jedinica iz sastava Trećeg korpusa oteli pedesetak ratnih zarobljenika.

Šarić je rekao da su, prema njegovim saznanjima, ljudi koje je oteo odred "El mudžahedin" ubijeni, mada, kako kaže, ne zna kako i kada.

On je posvjedočio da je imao priliku da vidi spisak na kojem su bila 52 zarobljena, te da pretpostavlja da je ta informacija bila poznata i njegovim nadređenima, istakavši da unutar njegovog sektora nisu mnogo razgovarali o tome, pošto je njihov posao bio kontraobavještajno djelovanje.

Prema njegovim riječima, u Centar za prihvat zarobljenika u Zenici dovedena je grupa zarobljenika među kojima su se nalazile i tri žene, koje su bile zatočene u logoru "El mudžahedin", sa kojima je imao priliku da razgovara.

"Žene su bile u zapuštenom stanju, a vidio sam povrede nastale od vezivanja i modrice, ali nisam ih skidao, tako da nisam mogao vidjeti da li imaju još povreda po tijelu. Koliko se sjećam, jedna od njih je bila prestrašena, jer je u logoru vidjela odsječenu glavu, što je kod nje izazvalo ogroman strah", posvjedočio je Šarić.

Svjedok je rekao da mu je ona na jednom od narednih ispitivanja rekla da je istraumirana scenama ubistava i pucnjave koja su se dešavala na "13. kilometru" u logoru odreda "El mudžahedin".

Šarić je naglasio da je sa svakog saslušanja zarobljenika pravio zapisnik koji bi predao svom pretpostavljenom Osmanu Vlajčiću, te da pretpostavlja da je o tome trebao biti i informisan Mahmuljin.

On je istakao da nikada nije imao nikakav kontakt sa pripadnicima odreda "El mudžahedin".

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Izvor: SRNA