latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:52 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Gojković: Srpskoj neophodan nacionalni skrining program

Načelnik Klinike za onkologiju na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske Zdenka Gojković istakla je važnost redovnih preventivnih programa i otkrivanja karcinoma u ranijim fazama, jer tada može biti u potpunosti izliječen.
Zdenka Gojković - Foto: SRNA
Zdenka GojkovićFoto: SRNA

Gojkovićeva je na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, koji se obilježava u oktobru, rekla da je veoma važno da zdrava žena na vrijeme obavlja preventivne preglede, jer se karcinom, otkriven u ranoj fazi, može u potpunosti izliječiti.

Ona je naglasila da je u Republici Srpskoj neophodan nacionalni skrinig program ne samo za karcinom dojke, već i za karcinom grlića materice i debelo crijevo, dodajući da to iziskuje veća finansijska sredstva, ali da se skrining program u periodu od pet do sedam godina u potpunosti isplati.

Prema njenim riječima, mamografija /metoda za rano otkivanje promjena na dojci/ ima izuzetan značaj u ranoj detekciji i skriningu karcinoma dojke i svaka žena sa napunjenih 40 godina trebala bi da uradi bazičnu nativnu mamografiju.

Gojkovićeva je istakla da je 2008. godine u saradnji sa republičkim Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Fondom zdravstvenog osiguranja proveden skrining program na području cijele Srpske, koji je trajao dvije i po godine, kada je mamografski pregledano više od 34.000 žena.

Ona je rekla da Republika Srpska ima registar za rak koji se vodi od 2001. godine, dodavši da broj oboljelih iz godine u godinu raste, te da je ukupan broj oboljelih od malignih bolesti 2012, 2013. i 2014. godine premašio 5.000, dok se broj oboljelih od karcinoma dojke u tim godinama kreće od 480 do 570.

"U zadnjih pet godina imamo stalni porast oboljelih od karcinoma dojke", rekla je Gojkovićeva i dodala da od ove bolesti ne obolijevaju samo žene, već i muškarci, ali znatno rjeđe.

Prema njenim riječima, na 100 žena koje obole od karcinoma dojke praktično 101. je muškarac.

Govoreći o eksperimentalnoj terapiji, Gojkovićeva je rekla da je riječ o izuzetno skupim lijekovima koji su u Srpkoj trenutno nedostupni.

Načelnik Centra za dojku Aleksandar Guzijan rekao je da je ovaj centar osnovan 2009. godine i da su uvedene brojne nove dijagnostičke i terapijske procedure.

On je naglasio važnost redovnih radioloških pregleda i otkrivanja karcinoma dojke u ranoj fazi. "Skrinig mamografija je ključna stavka kada je u pitanju smanjivanje smrtnosti od karcinoma dojke, uvođenjem skrining mamografije u zemljama zapadne Evrope smrtnost je smanjena za 30 odsto", rekao je Guzijan.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Nikola Baroš rekao je da se rekonstrukcija dojke u UKC rade uspješno od 2003. godine, da su implantacioni materijali za sve žene oboljele od karcinoma dojke potpuno besplatni, što nije slučaj u regionu.

"Sve onkološke, rekonstruktivne procedure su generalno potpuno besplatne", rekao je Baroš.

Predsjednik Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra" Azra Ikalović rekla je da je ovaj savez osnovan 2003. godine s ciljem socijalno-psihološke podrške oboljelim ženama i edukacije zdravih žena.

Ona je istakla da je "Iskra" jedino udruženje sa prostora bivše Јugoslavije koje je član Evropske asocijacije pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

Izvor: SRNA