latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:58 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Košarac: Šarović vraća dug Izetbegoviću (VIDEO)

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dvije trećine sredstava iz granta dodijelio u Federaciju BiH kako bi se odužio lideru SDA Bakiru Izetbegoviću i ostao "omiljeni lik u Sarajevu".
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Njegovo diskreciono pravo kao zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara jeste da dio sredstava daje na distribuciju na temelju svoje odluke. Međutim, uloga svih srpskih predstavnika u institucijama BiH jeste da fundamentalno budu uz institucije Republike Srpske i njene potrebe - rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je ocijenio kao zabrinjavajuću činjenicu da je Šarović dvije trećine sredstava dao nekim organizacijama u FBiH i istakao da se tako nešto nikada nije desilo.

- Uloga naših ljudi u Sarajevu jeste da se pomogne opštinama i udruženjima Republike Srpske, različitim fondacijama, ali ovo je prvi put da je neko iz Srpske u tolikom iznosu pomogao FBiH iz tih grantovskih sredstava - naveo je Košarac i upitao šta je to Šarović za tri godine dobro uradio za Republiku Srpsku.

On smatra da Šarović ima ambicije za koje su mu potrebni bošnjački glasovi, te da je u pitanju vraćanje duga Izetbegoviću, koji je izabrao Šarovića, Dragana Mektića i ostale da mu budu partneri.

- Vidljiva je ta dobra saradnja SDA i SDS-a i ovakav potez Šarovića je odgovor na tu saradnju i plastičan primjer kako sarađuju ove dvije stranke - rekao je Košarac i podsjetio da su građani Republike Srpske u izbornom procesu rekli sasvim drugačije i dali podršku SNSD-u.

Prema pisanju "Glasa srpske", Šarović je dodijelio 385.000 KM za podršku sajamskim i drugim promotivnim manifestacijama u BiH, od čega je u FBiH otišlo oko 260.000 KM. List navodi da ti podaci pokazuju da je posebno bio "široke ruke" prema FBiH i opštinama u kojima su načelnici njegove kolege iz SDS-a.