latinica  ћирилица
11/10/2017 |  15:25 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

Trebinje: Potpisan ugovor o revitalizaciji prečistača voda

U Gradskoj upravi u Trebinju danas je potpisan ugovor o revitalizaciji prečistača otpadnih i kanalizacionih voda čija je vrijednost 1.665.773 evra.
Trebinje - potpisan ugovor o revitalizaciji prečistača otpadnih voda - Foto: SRNA
Trebinje - potpisan ugovor o revitalizaciji prečistača otpadnih vodaFoto: SRNA

Ugovor su potpisali gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predstavnik izvođača konzorcijuma "Fajfer Karkanisa", a ovom svečanom činu prisustvovala je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Veći dio sredstava za ovaj projekat od milion evra donacija je Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju /Sida/, dok će ostatak biti obezbijeđen iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke /EIB/.

Petrović je rekao da će radovi po ugovoru trajati 305 dana, te da će Trebinje, nakon više od 38 godina upotrebe prečistača voda, dobiti neophodnu kvalitetnu revitalizaciju za njegovu upotrebu u narednih 20 godina.

"Ovaj projekat je treća komponenta od više njih koji se realizuje kroz Projekat `Vodovod i kanalizacija Republike Srpske`", rekao je Petrović.

On je napomenuo da je ukupna vrijednost projekta, koji se sastoji iz pet komponenti, 6,25 miliona evra od čega su 50 odsto sredstva EIB-a, 35 odsto su grantovska sredstva Vlade Srpske, a 15 odsto su sredstva Grada Trebinja.

Petrović je dodao da sredstva Grada Trebinja sufinansira Sida.

Pomoćnik ministra finasija Srpske i šef tima za upravljanje projektom Radmila Mihić čestitala je Gradu Trebinju na početku realizacije trećeg ugovora velikog projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske".

"Projekat za Republiku Srpsku je jedan od najsloženijih, jer u njemu participira više od 30 opština, a sve se finansira iz različitih izvora - kreditnih, donatorskih EU, švedske Side, te iz domaćeg kofinansiranja", rekla je Mihićeva.

Ona je izrazila nadu da će za godinu dana Trebinje imati očekivani rezultat koji bi trebalo da unaprijedi i turističke i ekološke potencijale grada, pohvalivši angažovanost uposlenih u Gradskoj administraciji da se što prije krene u realizaciju projekta.

Poželjevši uspješnu realizaciju projekta, predstavnica švedske Side Meri Berstrom rekla je da je jedan od glavnih ciljeva Švedske da podrži BiH na njenom putu u članstvo u EU, dok je drugi važan aspekt smanjenje negativnih efekta klimatskih promjena, zdravija životna sredina, te čistija voda.

Predstavnik izvođača radova Slaviša Đurić zahvalio je Gradu Trebinju što su njih izabrali za ovako značajan posao i poželio uspješnu saradnju na zadovoljstvo svih učesnika.

On je istakao da je riječ o ozbiljnoj kompaniji koja iza sebe ima realizaciju velikih i značajnih projekata, napominjući da su nedavno završili postrojenje otpadnih voda u Bihaću, jedno od prvih u BiH koje je dobilo upotrebnu dozvolu.

Izvor: SRNA