latinica  ћирилица
11/10/2017 |  15:32 | Autor: RTRS

B.Luka: Konkurs za dodjelu stipendija studentima 16. oktobra

Gradska uprava Banjaluka raspisaće u ponedjeljak, 16. oktobra, konkurs za dodjelu gradskih stipendija studentima prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja, u okviru ovogodišnjeg programa podrške mladima vrijednog više od 1,6 miliona KM.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Ovogodišnjim gradskim budžetom za stipendiranje je predviđeno 1,6 miliona KM, s tim da će, prema procjenama, jedna trećina biti usmjerena za studente, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema konkursu, dodjeljuju se tri vrste stipendija, a najveća pomoć predviđena je za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečni iznos od 250 KM, odnosno na godišnjem nivou 2.500 KM.

Prema ovogodišnjim pravilima, u deficitarne studije svrstani su elektrotehnika, biologija i fizika.

Mjesečna stipendija za ostale studente, prema socijalnom statusu i školskom uspjehu, iznosiće 130 KM.

Krajem novembra trebalo bi da budu poznati i rezultati javnog konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola.

Prema objašnjenju nadležnih iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, na objavu rezultata ovog konkursa čeka se nešto duže jer se ove godine za stipendije prijavilo čak 1.300 učenika, i to najveći dio njih po osnovu ostvarenog školskog uspjeha.

Oni će na godišnjem nivou dobiti stipendiju od 800 KM /stipendisti po osnovu školskog uspjeha i socijalnog statusa/, te 1.600 KM oni koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja.

Stipendije se isplaćuju u mjesečnim tranšama, i to 10 mjeseci u godini.