latinica  ћирилица
11/10/2017 |  15:48 ⇒ 16:00 | Autor: RTRS

Sastanak Pendeševe sa delegacijom Inspektorata odbrane Slovenije

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš upoznala je delegaciju Slovenije o aktivnosti Ministarstva i Oružanih snaga BiH koje se odnose na aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u i druge aktivnosti Ministarstva odbrane na putu ka evroatlantskim integracijama.
Sarajevo, Pendeš - Zupanec - Foto: SRNA
Sarajevo, Pendeš - ZupanecFoto: SRNA

Pendeševa je danas sa generalnim inspektorom Ministarstva odbrane BiH Enesom Husejnovićem i brigadirom Radovanom Škrbićem primila delegaciju Inspektorata odbrane Slovenije u kojem su se nalazili glavni inspektor Roman Zupanec, šef Sektora civilne odbrane Bojan Benedik i inspektor odbrane Igor Iskrač.

Osim tima inspektora, sastanku je prisustvovao vojni ataše Slovenije u BiH Žarko Heingman, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pendeševa je pohvalila dosadašnje aktivnosti Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koji regulišu sprovođenje prava proisteklih iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Zakon o odbrani BiH, kao i sprovođenje pravilnika i drugih zakonskih i podzakonskih akata koje koriste pripadnici Ministarstva i Oružanih snaga.

Na sastanku je razgovarano i o iskustvima u radu inspektora i saradnji u oblasti obuke, te o Planu integriteta i rizicima na korupciju.

Prema Planu bilateralno-vojne saradnje između ministarstava odbrane BiH i Slovenije za 2017. godinu, ova posjeta realizuje se od 10. do 12. oktobra, sa ciljem nastavka saradnje inspektorata dva ministarstva kroz obavljanje ekspertnih razgovora i razmjenu iskustava u radu inspektora BiH i Slovenije.

Osim prijema u Ministarstvu odbrane BiH i odvojenih susreta inspektora u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, delegacija Inspektorata Slovenije posjetiće Ambasadu Slovenije u BiH, Centar za obuku za operacije podrške miru, Operativnu komandu Oružanih snaga BiH i Komandu za obuku i doktrinu u Travniku.

Izvor: SRNA