latinica  ћирилица
11/10/2017 |  16:03 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Prijedor u znaku rudarstva (VIDEO)

U Prijedoru je otvoren Sedmi Balkanski rudarski kongres "Balkanmajn 2017", čiji je domaćin prijedorski Rudarski fakultet.
Rudarski kongres u Prijedoru - Foto: RTRS
Rudarski kongres u PrijedoruFoto: RTRS

Na kongresu će se raspravljati, prije svega, o privrednim kretanjima u oblastima rudarstva i geologije. Neke od tema biće i zakonske regulative iz ovih oblasti, ali i usklađenost sistema obrazovanja sa potrebama rudarske i geološke privrede.

Za Prijedor će posebno značajna biti rasprava o budućnosti eksploatacije rude na prijedorskim rudištima, koja predstavljaju okosnicu razvoja ovdašnje privrede.

Moto Kongresa, koji je u Prijedoru okupio 180 učesnika iz 11 zemalja, je "Balkansko rudarstvo za prijateljstvo i napredak ". Eminentni stručnjaci, u naredna tri dana, predstaviće 87 naučnih radova iz oblasti rudarstva i geologije.

- Razgovaraćeno o eksploatacionim procesima, ekološkim pitanjima, logističkim i monitaring aktivnostima i svim aktivnostima koje doprinose boljem i racionalnijem korištenju mineralnih resursa na ovim prostorima - kaže Vladimir Malbašić, predsjednik Organizacionog odbora Kongresa.

Јedna od značajnih tema o kojoj će biti govorano jeste budućnost eksploatacije željezne rude na ovim prostorima.

- Siguran sam da ovaj prostor, ova metalo-genetska zona, dakle u geološkom smislu građen prostor, ima veliku perspektivu - kažr prof. dr Slobodan Vujić, predsjednik balkanske Akademije rudarske nauke.

Budućnost prijedorskih rudišta tema je koja prevazilazi lokalni nivo. Zato je neophodno riješiti pitanje vlasništva u rudniku Ljubija, kako bi se eksploatacija željezne rude nastavila, istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

- Јa se nadam da će i političke strukture shvatiti koliko je to važno, kako bi u Prijedoru bilo nastavljeno rudarenje i u godinama koje dolaze, u narednih sedam do osam godina, koliko po procjeni ima rude u rudniku Omarska - rekao je Đaković.

"Balkanmajn" kongresi održavaju se svake dvije godine, a do sada su organizovani u Bugarskoj, Turskoj, Sloveniji, Makedoniji, Rumuniji i Srbiji.