latinica  ћирилица
11/10/2017 |  16:22 ⇒ 19:03 | Autor: RTRS

Trebinje dobija revitalizovani prečistač otpadnih voda (VIDEO)

Trebinje bi za godinu dana, putem projekta "Vodovodi i kanalizacija Republike Srpske", trebalo da dobije revitalizovani prečistač otpadnih i drugih voda. U Trebinju je u toku i realizacija projekta "Energetska efikasnost", vrijednog 1,4 miliona KM.
Golićeva u Trebinju - Foto: RTRS
Golićeva u TrebinjuFoto: RTRS

Ugovor o revitalizaciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda potpisali su gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i Slaviša Đurić, predstavnik izvođača radova, Konzorcijuma Fajfer-Karkanjas. Projekat je vrijedan 1.665.000 evra, od čega je 50 odsto obezbijeđeno putem kredita Evropske investicione banke, a ostatak su grantovi i sredstva lokalne zajednice.

Projekat je pomogla i Švedska razvojna agencija SIDA, sa milion evra, čime će Grad subvencionisati ukupnu vrijednost projekta.

- Cilj je da Trebinje konačno, poslije trideset osam godina upotrebe postojećeg prečistača, dobije revitalizovani prečistač za upotrebu narednih dvadeset godina - rekao je gradonačelnik ovog grada.

Projekat se realizuje uz pomoć Ministarstva finansija Republike Srpske, uz striktnu primjenu evropskih standarda. U više od trideset opština u Srpskoj, u toku je realizacija projekata u oblasti rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

- Širom Republike Srpske izvode se tehnički zahtjevni projekti, a finansiranje se vrši iz različitih izvora- kreditima, donacijama, sredstvima EU i Švedske, te domaćim sredstvima - kaže Radmila Mihić, pomoćnica ministra finan ija i šef tima za upravljanje projektom.

Potpisivanju ugovora prisutvovala je i ministarka Srebrenka Golić, koja je obišla objekat Opšte bolnice, gdje se izvode radovi iz projekta energetske efikasnosti. Vrijednost radova, u prvoj fazi, iznosi više od 800.000 KM, a obezbijedila ih je Vlada.

Direktor bolnice Vaso Mijanović, kaže da prva faza obuhvata zamjenu krova, otvora i radove na fasadi.

- Druga faza je instalisanje toplotnih pumpi, potpuno drugi i znatno skuplji sistem grejanja - kaže Golićeva.

Luka Petrović istakao je dobru komunikaciju sa Vladom Republike Srpske u rješavanju lokalnih projekata i najavio izgradnju Reciklažnog centra. Projekat, za koji se traži finansijska konstrukcija, urađen je i dostavljen Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.