latinica  ћирилица
11/10/2017 |  17:20 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Ima li kraja krađi šljunka u Srpskoj? (VIDEO)

Stotine hiljada KM od nelegalne eksploatacije riječnog šljunka pokradene su iz Republike Srpske, ugroženo je poljoprivredno zemljište, a riječni tokovi značajno izmijenjeni. Da je stanje alarmantno, nakon terenske kontrole, utvrdio je i resorni ministar.
Eksploatacija šljunka - Foto: RTRS
Eksploatacija šljunkaFoto: RTRS

Umjesto plodnih oranica, vještačka jezera. Umjesto uređenih, vještački izmješteni riječni tokovi. Umjesto profita, za Srpsku gubitak. Ovo su samo neki od rezultata nelegalne eksploatacije šljunka. Zbog višedecenijskog problema trpe i oni koji rade po zakonu.

Rizika su svjesni i građani. I sami su svjedoci iznošenja mineralnog bogatstva iz rijeka, ali da li je riječ o legalnom radu ili ne, kažu, teško im je procijeniti.

Uz Vrbas, tokovi Drine i Bosne su najugroženiji. Onima sa druge strane zakona posebno su interesantni, jer znaju komplikovanost međudržavne i međuentitetske granice.

Čedomir Stojanović, pomoćnok ministra za resor vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ističe da međuentitetska granica ne prati tok rijeke Bosne, već ga presijeca na više mjesta tako da se eksploatiše i na jednoj i na drugoj strani.

Koliko je problem ozbiljan znaju i inspektori. Samo u ovoj godini, od 40 izvršenih kontrola, gotovo svaka druga bila je sporna.

- Ukupna vrijednost izdatih prekršajnih naloga je 81.200 KM, što je 72 odsto od ukupno izdatih prekršajnih naloga, odnosno od ukupne vrijednosti izdatih naloga u toj godini - ističe Miroslav Tanasić, glavni republički vodni inspektor.

Nadzor dodatno otežava činjenica da kontrolu ove oblasti u čitavoj Republici Srpskoj vrši tek sedam vodnih inspektora. Da to nije dovoljno priznali su i u Inspektoratu. Ipak, problemu se nazire kraj. Najvažnije izmjene tiču se Voda Srpske. Privrednici više neće moći sami birati lokacije za eksloataciju.

- Samo javna ustanova je ovlaštena da propisuje uslove, određuje lokacije, potpisuje ugovore sa privrednim subjektima i vrši nadzor nad poslovima dislokacije uz vađenje materijala iz riječnih korita - naglasio je Saša Marić iz Voda Srpske.

Hoće li ovaj model značiti kraj nelegalnostima teško je ocijeniti, tvrde nadležni. Ako se ugledamo na region jedini pravi način bio bi potpuna zabrana eksploatacije iz riječnih korita. Hrvatska je takvu odluku već donijela, a i Srbija će uskoro, s obzirom na svoje iskustvo.