latinica  ћирилица
11/10/2017 |  17:22 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Razgovor o osnivanju savjeta arapskih investitora u BiH

Vlasnik projekata "Sanilend" i "Emirejts" šeik Mohamad bin Sadr Al Kasimi i menadžment Agencije za promociju stranih investicija BiH /Fipa/ razgovarali su danas o osnivanju savjeta arapskih investitora u BiH, te organizovanju sajma privrede BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u februaru naredne godine.
Turizam u Bosni i Hercegovini - Foto: RTRS
Turizam u Bosni i HercegoviniFoto: RTRS

Kasimi je istakao kao dobru poslovnu ideju investiranje putem učešća u dioničkom kapitalu gdje je moguće objediniti privatni i državni kapital, saopšteno je iz Fipe.

On je zatražio podršku Fipe u ohrabrivanju stranih investitora da ulažu ne samo u Sarajevo, nego i u ostale dijelove BiH, poput Tuzle, Bihaća, Mostara, Banjaluke s ciljem ravnomjernijeg razvoja.

Kada je riječ o turizmu, istaknuto je da, osim ulaganja u izgradnju hotela i zabavnih sadržaja, BiH pruža mogućnosti za ulaganje u zdravstveni turizam, osnivanje medicinskih ustanova, te izgradnju sportskih sadržaja radi privlačenja sportskih klubova koji bi dolazili na pripreme.

Kasimi je rekao da bi BiH mogla da privuče mnogo više investicija i turista, ukoliko bi više radila na svojoj promociji, jer iskustva investitora govore da se u svijetu vrlo malo zna o BiH.

Direktor Fipe Gordan Milinić rekao je da je Agencija spremna da usko sarađuje sa predstavnicima "Sanilenda" i "Emirejtsa" na realizaciji novih investicija i osnivanju savjeta arapskih investitora u BiH da bi se izbjegla mogućnost eventualnih zloupotreba i lažnog predstavljanja.

"Fipa će pružiti potrebnu podršku i za sve ostale prijedloge saradnje", navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA