latinica  ћирилица
11/10/2017 |  17:43 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Brnabić-Јunker: Srbija opredijeljena za dijalog sa susjedima

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je na sastanku sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Јunkerom da je zapadnom Balkanu mjesto u EU i da Srbija, uprkos povremenim negativnim procesima u regionu, ostaje opredijeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susjedima rješava dijalogom.
Beograd, Brnabić - Junker - Foto: SRNA
Beograd, Brnabić - JunkerFoto: SRNA

Brnavićeva je zahvalila Јunkeru za pozitivne poruke u govoru o stanju EU i Pismu o namjerama, u kojima je Srbija jedna od zemalja koje su prepoznate kao lideri evrointegracija u regionu, saopšteno je iz Kancelarije Vlade za saradnju sa medijima.

Ona je na sastanku, na kojem je učestvovala i ministar za evropske integracije Јadranka Јoksimović, istakla da Srbija može da opravda tu ocjenu i zahvalila Evropskoj komisiji za konstruktivnu saradnju kada je riječ o pregovaračkom procesu.

Brnabićeva je navela da su reforme koje Vlada Srbije sprovodi na putu ka punopravnom članstvu u EU prevashodno zbog dobrobiti građana Srbije, ali da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovora naporima i rezultatima koje je Beograd postigao u pregovaračkom procesu.

Ona je naglasila da veliku pažnju Vlada Srbije posvećuje reformi obrazovanja i digitalizaciji, imajući u vidu značaj inovacija za dalji ekonomski rast i modernizaciju društva.

Brnabićeva i Јunker saglasili su se da je potrebno da Srbija nastavi da sprovodi reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava, i istakli da nije važna brzina, već kvalitet.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker ohrabrio je Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu kada je riječ o stabilnosti u regionu i prihvatio poziv da dođe u posjetu Beogradu narednog proljeća.

Izvor: SRNA