latinica  ћирилица
11/10/2017 |  19:25 ⇒ 12/10/2017 | 11:35 | Autor: RTRS

Sve više sličnosti u procesima protiv Orića i "žene monstruma" (VIDEO)

Sve je više sličnosti u suđenju Oriću, sa procesom koji se trenutno vodi protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli- "žene monstruma", optuženim za ubistvo dvanestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u Kamenici. Učestala je i promjena iskaza ključnih svjedoka. Ako već Orić nije presuđen za ubistvo srpskih zarobljenika, da li će kazna bar stići ubice dječaka? Veza između ova dva predmeta ima još.
Elfeta Veseli - Foto: SRNA
Elfeta VeseliFoto: SRNA

Јasmina Ćosić sudija Suda BiH, slučajno ili ne, imenovana je za člana sudskog vijeća u predmetu protiv Sakiba Halilovića Kibeta i Elfete Veseli. No prije nego je obukla sudijsku togu, nosila je advokatsku. Bila je član tima odbrane Nasera Orića. U procesu pred Haškim tribunalom branila je Orića od optužbi za komandnu odgovornost zbog ubistva srpskih zarobljenika na Zalazju. I odbranila. Tada je prema izvještajima Sens agencije, između ostalog, bila "ekspert" za Orićeve potpise. Sada u sudnici, kao sudija, svjedocima postavlja pitanja.

Objektivnija publika rekla bi - zna se i "zbuniti" - pa umjesto pitanja koja priliče sudiji, postavljati ona koja idu u prilog odbrani optuženih. A takvih je bilo mnogo na posljednjem ročištu Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću Kibetu. Ne čudi onda što je i svjedok Ferid Hodžić koji je prije devet dana u istom predmetu tvrdio kako je, u vrijeme kada je likvidiran dječak Slobodan, bio komandant teritorijalne odbrane u Vlasenici, i Kibeta i Elfetu viđao po Kamenici, naprasno dobio amneziju pa ne zna da li je njegov "ratni staž" uopšte upisan u vojnim evidencijama.

Na pitanje tužioca: "Dakle, Vi kao komadant Teritorijalne odbrane ne znate da li Vam je upisan ratni staž?", Hodžić je odgovorio: " Obratite se odjeljenju Tuzla, ja ne znam!".

Za samo osam dana zaboravio je Hodžić naprasno i detalje vezane za koridor i za grupu Sakiba Halilovića o čemu je svjedočio na prethodnom ročištu. Tada je kazivao da ih je u maskirnim uniformama viđao po Kamenici. Viđao je i Elfetu, svoju komšinicu iz Vlaseničke mahale. Јuče, na ročištu, pak druga priča...

Na konstataciju i pitanje sudije: "Rekli ste da je Sakibova grupa došla i da je imala 25 do 30 ljudi. Koliko je bilo žena?", odgovorio je : "Pa kako ću ja to vidjeti kad je to bilo 10 sati od mene".

Ako već "ne zna" komandant Teritorijalne odbrane za vlastiti vojni staž i za ono o čemu je samo prije nekoliko dana svjedočio u sudnici, kako će onda znati komandant Civilne zaštite da li je u ratu samo dijelio lijekove, bio vodič grupama koje su u rejon Kamenice pristizale ili nešto treće?

Besim Mehmedović u sudnici tvrdi kako je u jeku ratnih dejstava on samo dijelio lijekove! A prije tri godine u novembru 2014. godine, inspektorima SIPA tvrdio je drugačije. Kao vrsan poznavalac terena, bio je vodič Kibetovoj grupi, kasnije baš kao i Elfeta iz Vlasenice - njen član. Punim imenom nabrajao je i ostale članove grupe, do detalja obrazalagao njihovu sudbinu i lokacije na kojima su te 2014. živjeli. No i njega, gle čuda, sustigla amnezija.

Sada tvrdi da su mu tadašnji vlastiti potpisi "smiješni" i da je sve potpisao "možda u neznanju".

I dok, na sramotu cjelokupnog pravosuđa, naprasno "amnezični" svjedoci sudnicu pretvaraju u pozorište, bivši i sadašnji Orićevi advokati dominiraju. Presjedaju iz jedne u drugu sudnicu. Mijenjaju samo optužene ali ne i taktiku.

Lejla Čović i Sabina Mehić zastupale su Nasera Orića i Sabahudina Muhića. Čović zajedno sa Mirnom Delalić - Sakiba Halilovića Kibeta i Elfetu Veseli, a sve tri zajedno - grupu Orićevih vojnika, koju predvodi Izet Arifović a koji su optuženi za ubistvo devet zarobljenih Srba u Zalazju. I sudska vijeća nerijetko ista. Hoće li biti i presuda?