latinica  ћирилица
11/10/2017 |  19:28 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Vježba "Brzi odgovor 2017"-vid podrške oružanim snagama

Vježba "Brzi odgovor 2017" predstavlja vid podrške Oružanim snagama BiH na izgradnji operativnih sposobnosti za unapređenje i održavanje bezbjednosnog okruženja, izjavila je danas u Sarajevu ministar odbrane BiH Marina Pendeš tokom ceremonije otvaranja ove vježbe.
Sarajevo - Mektić, Valdner, Pendeš - vježba "Brzi odgovor 2017" - Foto: SRNA
Sarajevo - Mektić, Valdner, Pendeš - vježba "Brzi odgovor 2017"Foto: SRNA

Pendeševa je u obraćanju izrazila očekivanje da će saradnja nadležnih policijskih agencija, institucija i Oružanih snaga BiH pokazati osposobljenost da, u saradnji sa Euforom, institucije BiH mogu odgovoriti na sve izazove u savremenim uslovima dejstava.

Ona je zahvalila Euforu i komandantu generalu Antonu Valdneru, koji i ove godine vježbu "Brzi odgovor" sprovodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vježba operacije podrške miru "Brzi odgovor 2017" biće realizovana na lokacijama Sarajeva, Pazarića i Kalinovika do 15. oktobra, a 125 pripadnika Oružanih snaga imaće priliku za provjeru i demonstraciju operativnih sposobnosti.

Oružane snage BiH u vježbi će učestvovati sa jednim odjeljenjem iz sastava Deminerskog bataljona.

Osim Pendešove i Valdnera, ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Јeleč i njegov zamjenik general-major Senad Mašović, te predstavnici Operativne komande Oružanih snaga BiH.

U saopštenju se dodaje da će od 16. do 20. oktobra u zajedničkoj obuci Eufora i Oružanih snaga BiH, koja je nastavak vježbe "Brzi odgovor 2017", Oružane snage uključiti pješadijsku četu iz sastava 6. pješadijske brigade, deklarisani vod Vojne policije i EOD tim iz Brigade taktičke podrške.

Izvor: SRNA