latinica  ћирилица
11/10/2017 |  22:32 | Autor: RTRS

Čuveni ruski hor otvorio 49. BEMUS

Koncertom čuvenog ruskog hora "Glinka" iz Sankt Peterburga u Kolarčevom narodnom univerzitetu večeras su otvorene 49. Beogradske muzičke svečanosti.
Ruski hor "Glinka" otvorio 49. BEMUS (Foto: Tanja Valić/Tanjug) -
Ruski hor "Glinka" otvorio 49. BEMUS (Foto: Tanja Valić/Tanjug)

Na otaranju manifestacije ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je da Beograd svakog oktobra postaje prijestonica umjetničke muzike, kao što je to bio i proteklih četrdesetak godina kada su na BEMUS dolazili najpoznatiji izvođači svjetske muzike.

- Muzika zaustavlja vrijeme - rekao je Vukosavljević, citirajući nobelovca Ivu Andrića, koji je, kako kaže, muziku smatrao "višom od svih drugih umjetnosti".

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovoj tradicionalnoj manifestaciji i što je Beograd "sigurno mjesto za umjetnike koji Beograđanima pružaju zadovoljstvo".

On je naveo da će ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve moguće napore, zajedno sa Ministarstvom prosvjete da Srbija izdvoji novac za izgradnju nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti.

- To je naša obaveza i naša dužnost jer ta ustanova gaji naše najbolje muzičke umjetnike - rekao je Vukosavljević.

Zbog velikog interesovanja publike, ruski hor "Glinka" zakazao je i drugi koncert u Beogradu, 12. oktobra u Crkvi Svetog Marka.

"Glinka", violinisti Јožef Žiga i Dejan Mlađenović, pijanista Aleksandar Sinčuk, sopran Nurija Ria, gitarista Edin Karamazov, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, obilježiće ovogodišnji BEMUS koji će trajati do 20. oktobra.

Izvor: SRNA