latinica  ћирилица
12/10/2017 |  11:29 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Hašani- Ćopićevim stazama djetinjstava (VIDEO)

U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, održava se manifestacija Ćopićevim stazama djetinjstva.
Fondacija Branko Ćopić - Foto: RTRS
Fondacija Branko ĆopićFoto: RTRS

U Narodnoj biblioteci u Novom Gradu, održano je književno veče Sjećanje na Ćopića i njegove staze djetinjstva.

Branko Ćopić tvorac je brojnih djela, a tajna njihove široke čitanosti ogleda se u njegovom jeziku.

- To je na volšeban način povezivanje i lirskog i epskog i dramskog izraza. To je na jedan način stvaranje cjelovitosti i piščevog jezika, ali i jezika likova - istakao je Vojislav Gaković, profesor srpskog jezika.

I ove godine je Fondacija "Branko Ćopić" organizovala brojne manifestacije posvećene ovom piscu koji je inspiracija mnogim kolegama.

- Njegove ličnosti govore narodnim jezikom. Ćopić govori književnim jezikom, ali kad treba nešto da kaže u ime svojih junaka Nikoletine,Ј ovandeke, Pepe...onda Ćopić uzima njihov jezik - podsjetio je Svetozar Ličina, predsjednik Fondacije.

- Ćopić je jednostavno posmatrao život, a iz života njega su posmatrale priče i one su njega nalazile, a on ih je lakim perom, ali više svojim srcem, umom, svojom željom stvarao da obogati čitaočevu dušu - kaže književnik Ranko Pavlović.

Predstavnici Fondacije, Osnovne škole "Branko Ćopić" i opštine Krupa na Uni, danas će u Hašanima, rodnom mjestu književnika, položiti cvijeće na bistu Ćopića, a biće održan i poetski čas.