latinica  ћирилица
12/10/2017 |  16:15 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Đokić: Јačanje saradnje Srpske sa italijanskim partnerima

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da bi Srpska mogla da ostvari dodatnu saradnju sa italijanskom pokrajinom Frulija-Venecija-Đulija, prevenstveno u oblasti jačanja industrijskih potencijala u Srpskoj.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić, koji sa delegacijom Srpske boravi u dvodnevnoj posjeti ovoj pokrajini, rekao je Srni da je saradnja dvije zemlje do sada ostvarena u više oblasti.

"To je najuspješniji oblik saradnje koji Srpska ima sa jednom državom, što je dovoljno vidljivo u samo jednoj komponenti, a to je spoljnotrgovinska razmjena, gdje imamo apsolutnu pokrivenost uvoza izvozom", naglasio je Đokić.

On je dodao da je danas razgovarao sa predsjednikom regionalnog savjeta pokrajine Frankom Јakopom o mogućnosti ulaganja u Srpsku, ali i o podršci u izvršavanju obaveza koje je Republika Srpska preuzela u pogledu pristupa Evropskoj uniji.

On tvrdi da bi ta podrška mogla da se odnosi i na kvalitetnije razumijevanje evropskih standarda i vrijednosti koje treba razvijati posredstvom zakonodavstva u Republici Srpskoj.

"Predstavnici ove regije su dosta prisutni u Srpskoj u drvoprerađivačkoj industriji, industriji tekstila, kože i obuće, kao i u mašinskoj industriji, a cilj nam je da proširimo tu saradnju i pozovemo što veći broj investitora da ulažu u Srpsku", naglasio je Đokić.

Đokić je najavio i niz privrednih sastanaka sa predstavnicima pokrajine Frulija-Venecija-Đulija, sa kojom je Vlada Srpske potpisala sporazum o saradnji.

Đokić je dodao da je delagacija Srpske danas posjetila i izložbu "Srbi u periodu od 1914. do 1918. godine", o velikom stradanju srpskog naroda i srpske vojske, ali i velikoj pobjedi srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, a koju organizuje Vlada pokrajine Frulija-Venecija-Đulija.

Izvor: SRNA