latinica  ћирилица
12/10/2017 |  16:58 | Autor: RTRS

Oproštajni razgovori Latinovića sa crnogorskim zvaničnicima

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović u razgovoru sa ambasadorom BiH u Crnoj Gori Đorđem Latinovićem ukazao je na potrebu snažnijeg ekonomskog povezivanja privrednika dvije zemlje, te lakšeg prelaska ljudi i robe preko graničnih prelaza i ugovorno regulisanje preostalih pitanja od zajedničkog interesa.

Vujanović je tokom oproštajnog susreta sa Latinovićem istakao odličnu saradnju sa svim članovima Predsjedništva BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović istakao je potrebu unapređenja infrastrukturne povezanosti i definisanja odnosa u različitim oblastima društvenog i ekonomskog života.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da je potrebno više aktivnosti usmjeriti na jačanje ekonomije. Neke od tih aktivnosti Crna Gora je već započela kroz pripremne aktivnosti na projektima putne komunikacije, od graničnog prelaza Šćepan Polje i željezničke pruge Nikšić - Čapljina.

Kada je riječ o iskustvima Crne Gore na putu u EU, Marković je iskazao spremnost Podgorice da pruži pomoć, ali je konstatovao da svaka zemlja kandidat treba da ima vlastiti put evropskih integracija i da ga treba okončati kada ispuni evropske standarde.

Latinović je istakao opredijeljenost BiH za dobrosusjedsku saradnju koja je u odnosima sa Crnom Gorom iskazana kontinuiranim institucionalnim pristupom.

On je pojasnio da je potvrda toga održavanje četiri zvanične posjete na najvišem nivou samo u ovoj godini, u Sarajevu i Podgorici, te potpisivanje tri važna sporazuma između BiH i Crne Gore u toku njegovog mandata - Sporazuma o granici, Sporazuma o saradnji u procesu pristupanja EU i Sporazuma o kolokaciji, odnosno o zajedničkom korištenju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

Izvor: Srna