latinica  ћирилица
12/10/2017 |  17:37 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Za uništavanje municije nakon rata u BiH 250.000 evra

Njemačka je obezbijedila 250.000 evra za projekat UNDP-a "Eksploud plus" za uništavanje artiljerijskih sredstava i kompleksnih raketnih sistema preostalih nakon rata u BiH, koji predstavljaju opasnost za građane.
Kristijane Hofman, ambasador Njemačke u BiH - Foto: Glas Srpske
Kristijane Hofman, ambasador Njemačke u BiHFoto: Glas Srpske

Ugovor o doniranju ovih sredstava potpisale su u Sarajevu ambasador Njemačke u BiH Kristijana Homan i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Iz njemačke Ambasade u BiH saopšteno je da je Njemačka ove godine već stavila na raspolaganje 250.000 evra, zahvaljujući kojima je uništeno gotovo 2,4 miliona metaka, municije za malo oružje i lako naoružanje i oko 35.700 komada artiljerijske municije.

Ovo je peti put da Njemačka obezbjeđuje novčanu pomoć za prevazilaženje problema viška municije u BiH.

Njemačka je do sada učestvovala u procesu uništavanja municije, a sada i raketnog goriva sa 1,1 miliona evra.

"Od 2010. je godišnje širom svijeta bilo više od 28 neplaniranih eksplozija skladišta municije. BiH je ugrožena zbog velike količine stare i nesigurne municije. U BiH postoji još oko 15.500 tona zaliha municije, od čega je 8.500 tona viška municije prosječne starosti veće od 35 godina", navodi se u saopštenju.

Iz njemačke Ambasade u BiH podsjećaju da je Ministarstvo odbrane BiH u decembru 2016. godine usvojilo plan uništavanja municije u ovoj godini koji predviđa da bude uništeno 4.500 tona nesigurne municije.

Sa ovom donacijom proces uništavanja municije može da bude nastavljen i time povećana bezbjednost ljudi u BiH.

Ova njemačka donacija je i priznanje za napredak koji je Ministarstvo odbrane BiH ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja.

Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje i u oblasti humanitarnog deminiranja, a do sada je u te svrhe stavljeno na raspolaganje 3,5 miliona evra.

Izvor: SRNA