latinica  ћирилица
12/10/2017 |  18:26 ⇒ 13/10/2017 | 11:19 | Autor: RTRS

Pranje biografija - presude Oriću i Haradinaju po istom modelu (VIDEO)

Pritisci na svjedoke i često mijenjanje iskaza, kontroverzan sastav sudija i nelogičnosti koje su pratile slučaj Nasera Orića u Sudu BiH, za poznavaoce pravosudnih apsurda ne predstavljaju ništa novo.
Orić - Foto: RTV Slobomir
OrićFoto: RTV Slobomir

Slična suđenja već su viđena u procesima za ratne zločine nad Srbima, a pravnicima je slučaj Orić gotovo identičan slučaju Haradinaj!

Naser Orić je pod zaštitom NATO pakta, tvrdi advokat Goran Petronijević.

Osim po nelogičnostima koje prate njegov slučaj, da je tako, ističe Petronijević, vidi se i po naglom aktiviranju negovog predmeta, nakon što je sedam godina bio u ladici.

Sve to činjeno je da Oriću ne bi bilo suđeno u Srbiji, a rađeno po receptu iz slučaja Ramuša Haradinaja.

- Sjećate se čitave afere od nekoliko mjeseci, ispalo je da mu je vođena predizborna kampanja da bi on danas bio premijer samoproklamovane države Kosovo. To sve što se radi liči na pranje biografije jer sam ubijeđen i u slučaju Orića - tuži se samo za ono što je mnogo teško dokazati, a ne i za one slučajeve koji se mnogo lakše mogu dokazati, pojašnjava Petronijević.

Isto smatra i analitičar Aleksandar Pavić.

Presudom Oriću, kaže, potvrđuje se teza o pranju biografija svih koji su optuženi za zločine nad Srbima.

- Ovo je zabijanje prsta u oko svima onima koji su bili žrtve i Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija i Nasera Orića, znači vrlo lako može da se desi da poslije ovoga Naser Orić bude imenovan na neku visoku političku funkciju, kaže Pavić.

- Ovo ne traje od juče. Iza ovih presuda, ove nepravde, stoje pojedini strani uticaji na sudove, na tužilaštva, na  pravosuđe uopšte, koje u smislu Dejtonskog sporazuma čak i nije ustavna kategorija, naglašava stručnjak za bezbjednost, DŽevad Galijašević.

Galijašević kontroverznim ocjenjuje i sudsko vijeće, u kojem su i Vesna Јasenković i Staniša Gluhajić Staniša, koji su i tokom rata radili u Sarajevu i Tuzli.

Sudija Šaban Maksumić, za Galijaševića je pročitana priča i čovjek koji je mučenje Srba iz logora nastavio na Sudu.

U svemu, ističe, ima i odgovornosti tužioca Miroslava Јanjića, zbog loše organizacije i odsustva zaštite svjedoka.

Vidi se to, kaže, i na primjeru objavljenog razgovora zaštićenog svjedoka sa Orićem, u kojem za “razbijanje suda” traži 400 evra.

- Imate drugog zaštićenog svjedoka kojeg Maksumić odbacuje potpuno i koji je, kaže on, nerelevantan. Imate trećeg javnog svjedoka, bivšeg redsjednika opštine Srebrenica, bivšeg osnivača SDA Ibrana Mustafića koga bukvalno razvlače po sudnici, dodaje Galijašević.

Uz to, tužilac Miroslav Јanjić, još ranije je tvrdio Galijašević, blizak je SDS-u.

Ispred te stranke, sumnja Galijašević, na lokalnim izborima bio je član Izborne komisije u Istočnoj Ilidži, što je, tvrdi, nespojivo sa njegovom fukcijom.

Podsjeća i na sumnju da je tužilac Јanjić navodno uzeo 60.000 evra da bi sklonio svjedoke koji terete Orića, što je u anonimnoj prijavi tvrdila inspektorka Sipe DŽenana Omerhodžić.

Slučaj nikada nije razjašnjen.

Zbog brojnih kontroverzi, Republički centar za istraživanje ratnih zločina podnijeće Visokom sudskom i tužilačkom savjetu prijave protiv sudija i tužilaca.

Zbog čestog mijenjanja iskaza, Odbor ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Srpske traži sankciju srpskih svjedoka: "Odbor ratnih vojnih invalida BORS-a podržao je inicijativu Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca da se srpskim svjedocima koji su mijenjali iskaz i davali lažne izjave na suđenju Oriću, ukine status borca i sva primanja po tom osnovu. Srpske svjedoke koji su mijenjali iskaz i davali lažne izjave na suđenju Oriću, treba staviti na 'stub srama'."

Da je pravda u BiH žrtva politike, DŽevad Galijašević tvrdi u knjizi “Epitaf za Bosnu - Bosna poslije Alije i Bin Ladena”, koja je promovisana na banjalučkom Fakultetu za bezbjednost.