latinica  ћирилица
12/10/2017 |  18:37 ⇒ 13/10/2017 | 09:54 | Autor: RTRS

Dvostruki aršini opozicije u Srpskoj-NSRS blokiraju tražeći odgovore Vlade (VIDEO)

Naredno zasjedanje NSRS je 17. oktobra. Od posljednjeg, kada je pokušala da blokira rad Parlamenta, opozicija je nekoliko puta mijenjala uslove za prisustvovanje sjednici.
Opozicija uslovljava NS RS - Foto: RTRS
Opozicija uslovljava NS RSFoto: RTRS

Zahtjevi opozicionih poslanika svaki put su drugačiji.

Od toga da se na dnevnom redu nađe revizorski izvještaj, preko ostavke ministra policije Dragana Lukača, do zahtjeva da Vlada dostavi odgovore na poslanička pitanja.

- To je šokantno. Јa vam mogu reći da u Parlamentu BiH, ako ne odgovore 10 ili 15 dana, pa vi ste na jednom stubu sa kojeg nema šanse da siđete. A ovdje osam meseci, nevjerovatna stvar, kaže SDS-ov ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić.

Mektić je, očigledno, zanemario činjenicu da pitanja delegata u bh.parlamentu mjesecima ostaju bez odgovora.

Ministarstvo spoljnih poslova, koje predvodi Igor Crnadak, ni nakon pet postavljenih pitanja i tri urgencije kolegijuma Predstavničkog doma, još nije dostavilo odgovor SBB-ovom Damiru Arnautu.

Odgovore od Crnatka, i to na čak osam pitanja, Mario Karamatić iz HSS-a nikada nije dobio.

- Crnadak se tek na 32.sednici Doma naroda prvi put pojavio i upravo zbog njegovog nepojavljivanja i ne davanja odgovora je formirano istražno povjerenstvo Doma naroda da se vidi šta on to radi. Takođe, gospodina Mektića bih podsjetio da mi i on između ostalih duguje odgovor na pitanje koje sam mu postavio na prošloj sjednici, tako da situacija nije baš takva kakvu je uvaženi ministar prikazao, ističe Karamatić.

Iznošenjem uvijek drugačijih zahtjeva, opozicija nastoji da istraje u namjeri da blokira rad Parlamenta, pokušavajući da kreira atmosferu haosa, poručuju analitičari.

Duboko svjesni da ne mogu dobiti izbore, ovo je, kažu, njihov način političke borbe.

- Ne verujem da će ta sjednica biti završena tog dana. Opet cijenim da će biti incidenti, gdje će opozicioni lideri da glume žrtve i prizivaju intervenciju Sarajeva, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost .

Što predstavlja vrlo opasnu igru, jer je to što rade daleko od sticanja političkih poena, smatra politikolog Aleksandar Pavić.

Objašnjava da se takvim ponašanjem priziva strana intervencija, možda čak i u liku NATO:"Onog trenutka ako se destabilizuju stvari bilo gde na teritoriji BiH, vi dajete povod da se neko 'dobronamjeran' umiješa u sve to. Znači opozicija se igra vatrom, nije obična politička borba.To može da košta cijelu Republiku Srpsku".

Konstantnim optužbama i kreiranjem haosa opozicija pokušava da stvori vanredno stanje, koje bi im omogućilo da uđu u Vladu, smatra struka.

Sve se, kažu, uglavnom svodi na puku borbu za vlast po svaku cijenu, gdje je interes Republike Srpske u drugom planu.