latinica  ћирилица
12/10/2017 |  21:54 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Prijedor: Premijera filma o narodnom heroju Milanu Tepiću

U Prijedoru je večeras premijerno prikazan dokumentarni film "Nebo nad Bjelovarom" autora Nedeljka Lajšića posvećen narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću koji su poginuli u Bjelovaru septembra 1991. godine.
Prijedor: Premijerno prikazan film "Nebo nad Bjelovarom" - Foto: SRNA
Prijedor: Premijerno prikazan film "Nebo nad Bjelovarom"Foto: SRNA

Major Јugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa njim je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Major Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu ЈNA u Bjelovaru" i proglašen narodnim herojem Јugoslavije.

Premijeri dokumentarca prisustvovao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je rekao da ovaj film prezentuje herojstvo i hrabrost, te šalje pouku i poruku svima kako se brani država, sloboda, dostojanstvo i čojstvo srpskog heroja.

Savanović je rekao novinarima da film prikazuje hrabre dane narodnog heroja Milana Tepića, koje je, služeći kao major ЈNA, praktično poštovao zakletvu koju je položio - da će braniti zemlju i njen integritet i da će za nju i život dati.

"Major Tepić je time pokazao ono što je svojstveno srpskom junaku, borcu i heroju kroz istoriju, a to su vjera, sloboda, država i sve ono što krasi Srbe", rekao je Savanović.

On je podsjetio da je Tepić, štiteći skladište municije, dao svoj život, jer nije dozvolio da hrvatske paravojne snage dođu do eksploziva kojim bi ubijale srpski narod.

"Neka mu je zato vječna slava i hvala što je pokazao hrabrost i odanost Srbina i vrijednosti srpskog vojnika", poručio je Savanović.

Večerašnjoj premijeri u prijedorskom bioskopu "Kozara" prisustvovao je sin majora Tepića Aleksandar, koji je rekao da je film topla ljudska priča o čovjeku koji se držao svoje zakletve.

"Zahvalan sam autoru Nedeljku Lajšiću koji je skupio sve te ljude koji su imali snage da ispričaju tu priču koju su godinama čuvali u sebi", rekao je Aleksandar Tepić.

On kaže da ne gleda svog oca kao heroja, već kao čovjeka sa kojim je odrastao.

"Moj otac je za narod heroj, a za nas u porodici bio je i ostao samo otac", rekao je Aleksandar Tepić, koji je imao devet godina kada je ostao bez oca.

Film "Nebo nad Bjelovarom" prvi put je prikazan krajem septembra u Domu vojske Srbije u Beogradu, a premijeri je prethodilo otkrivanje spomenika majoru Milanu Tepiću u beogradskom naselju Dedinje.

Snimanje filma trajalo je nekoliko godina, a nastao je uz podršku prijedorske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila na šta je posebno ponosna predsjednica ove organizacije Zdravka Karlica.

"Milan Tepić je učinio veliko herojsko djelo i hvala mu na tome. Taj njegov čin je bio veliki u to vrijeme, jer on se zakleo, kao i svi drugi vojnici, da će čuvati našu Јugoslaviju, a izgleda da je jedino on shvatio kako treba da se čuva država", rekla je Karlica.

Autor filma Nedeljko Lajšić rekao je novinarima da je film "Nebo nad Bjelovarom" naš dug prema heroju Milanu Tepiću.

"Mislim da smo uspjeli da pokažemo koliko je njegovo herojstvo bilo veliko...
Tek kada sam počeo da radim film vidio sam kakav je veliki čovjek to bio", dodao je Lajšić.

Sala prijedorskog bioskopa "Kozara" bila je premala da primi sve građane koji su željeli da prisustvuju premijernom prikazivanju ovog filma.

Nakon Prijedora, film će biti prikazan u Kozarskoj Dubici i Valjevu, rodnim gradovima Tepića i Mirkovića, a zatim i u ostalim gradovima Republike Srpske i Srbije.

Izvor: Srna