latinica  ћирилица
13/10/2017 |  09:52 ⇒ 10:50 | Autor: RTRS

Sud BiH - Mjesto diskriminacije srpskog naroda

Pravosudne institucije BiH ponašaju se diskriminatorski prema srpskom narodu, što potvrđuje podatak da više od polovine optuženih za ratne zločine čine Srbi, a ta dugogodišnja praksa nastavljena je i u posljednjih godinu kada su od 77 optuženih 52 bila srpske nacionalnosti, piše danas "Glas Srpske".
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Podaci o optuženim i osuđenim za ratne zločine sadržani su u izvještaju o analizi i planu aktivnosti traženja nestalih lica, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, koji je juče usvojila Vlada Republike Srpske.

Izvještaj, koji je obuhvatio period od početka rada Tužilaštava i Suda BiH do kraja avgusta ove godine, izradio je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

U izvještaju je navedeno da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je od 52 lica srpske nacionalnosti protiv kojih je u posljednju godinu potvrđena optužnica, njih 48 optuženo za zločin protiv čovječnosti, dok istovremeno za to krivično djelo nije optužen nijedan Bošnjak.

Potvrđena je i jedna optužnica za genocid, a najteži oblik ratnog zločina stavljen je na teret pripadniku srpskog naroda.

Sud BiH je od početka rada do kraja avgusta ove godine potvrdio optužnice protiv 654 lica, a više od polovine optuženih su Srbi.

Optužnica je potvrđena protiv 384 lica srpske nacionalnosti i broj optuženih Srba nesrazmjerno je visok u odnosu na broj optuženih iz ostala dva konstitutivna naroda, navodi se u ovom izvještaju.

Iako je Evropski sud za ljudska prava donio odluku kojom se zabranjuje retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH na izvršioce krivičnih djela u ratnom periodu, Sud BiH je nastavio praksu potvrđivanja optužnica po tom, za izvršioce, strožem zakonu.

Sud BiH je u istom periodu donio presude u kojima je izrečena kazna za 195 lica na 2.320 godina zatvora, a Srbi su u prosjeku dobijali skoro dvostruko strože kazne nego pripadnici druga dva naroda.

Podaci pokazuju da Sud BiH izriče drakonske kazne Srbima, koji su osuđeni na 1.728 godina i šest mjeseci zatvora, pa u prosjeku dobijaju 13,9 godina, Hrvati 9,2 godine zatvora, a Bošnjaci 7,7 godina.

Najveće kazne izrečene su za zločine počinjene nad Bošnjacima i na njih se odnosi 49 odsto svih kazni, dok je za zločine nad Srbima izrečeno tek 11 odsto od ukupno izrečenih kazni zatvora, navedeno je u izvještaju.

Pravosuđe na nivou BiH nastavilo je i praksu da tereti Srbe za najteža krivična djela koja se tiču ratnih zločina, tako da su za genocid isključivo optuživani Srbi, a na teret im se stavlja i najveći broj optužnica za zločin protiv čovječnosti koji je, prema međunarodnom pravu, drugo najteže krivično djelo, zaključuje se u ovom izvještaju.

Srbima se na teret, osim individualne, stavlja ki omandna odgovornost, dok su minorne kazne Suda BiH za zločine počinjene nad srpskim narodom.

Izvor: Glas Srpske, Nezavisne novine