latinica  ћирилица
13/10/2017 |  10:14 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Kojić: VSTS-u prijavljeno 15 sudija i tužilaca zbog diskriminacije prema Srbima (VIDEO)

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poslaće danas Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH informaciju sa imenima devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali protiv Srba u predmetima ratnih zločina, a koji i danas obavljaju funkcije u pravosudnom sistemu BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina podnio je Visokom sudskom i tužilačkom savjetu prijave protiv 15 sudija i tužilaca, za koje se pouzdano zna da su u ratu obavljali funkcije vojnih sudija i tužilaca, na strani takozvane Armije BiH. Prijava je podnesena protiv devet sudija i šest tužilaca, koji su zatvarali Srbe po logorima. Takođe, kao članovi Savjeta, osudili su 91 lice srpske nacionalnosti, na 1.421 godinu zatvora.

Među 15 sudija i tužilaca, nalazi se i ime sudije Šabana Maksumića u predmetu protiv Nasera Orića. Ovo ime dobro je zapamtio Milan Mandić, čijeg je brata Maksumić osudio na smrtnu kaznu u logoru Viktor Bubanj.

Brata su mu, kaže Mandić, optuživali za djela koja nije počinio i batinama ga prisiljavali da prizna. Nekoliko puta su ga izvodili pred streljački vod, da bi ga na kraju, oslobodili smrtne kazne.

"Prebili su mu noge, rebra, poizbijali zube i odmah sutradan ga tako isprebijanog doveli na suđenje pred sudiju Maksumića gdje je on morao da potpiše optužnicu koja mu nije ni pročitana", priča Mandić.

Ovakvi slučajevi dešavali su se za vrijeme rata i u vojnim sudovima u Zenici, Goraždu, Tuzli i Mostaru gdje su prijavljene sudije radile, dok su pojedinci učestvovali i u maltretiranju Srba, kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić. Protiv trojice su podnesene i krivične prijave, ali i pored te činjenice imenovani su za sudije Suda BiH.

"Citiram riječi jednog od sudija  koji je rekao da je igrao malo boksa sa četnicima. Mislim da je to apsurd i da je pored svih tih dokaza nevjerovatno da ova lica budu imenovana na sudijsku i tužilačku funkciju", ističe Kojić.

Ovim dokazima o ulozi devet sudija i šest tužilaca, koji sada obavljaju  dužnost u pravosudnim institucijama BiH, navodi Kojić, želi da se spriječi dalja diskriminacija Srba i da im se obezbijedi pošteno suđenje.

"VSTS ima mehanizme u svojim rukama ako želi da primijeni zakon. Ovdje postoje mogućnosti kasnijih disciplinskih postupaka od strane disciplinskog tužioca, odnosno razrješenje tih sudija", dodaje Kojić.

Kojić zahtijeva od VSTS-a da obezbijedi nezavisno, profesionalno i odgovorno funkcionisanje pravosuđa BiH i smatra da će ova informacija doprinijeti da se pokrenu disciplinski postupci odnosno razrješnjenja sudija i tužilaca koji su na spisku.

Prema njegovim riječima, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica proslijediće danas svim ambasadama u BiH brošuru "Hronika ugašenih ognjišta" u srednjem Podrinju, gdje su stradala 2.482 lica srpske nacionalnosti, od kojih 180 žena i oko 40 djece.

"Očekujemo reakciju ambasada u BiH, ako ništa drugo da ta reakcija bude samo poštovanje prema srpskim žrtvama", rekao je Kojić.

Kojić je naveo da je očigledno da međunarodni faktor ne želi da komentariše presude kada su te presude na štetu žrtava iz reda srpskog naroda, a Republički centar na ovaj način želi da im skrene pažnju na to zbog čega je Naser Orić oslobođen. 

Istakao je da brošura sadrži broj stradalih lica srpske nacionalnosti, hronologiju napada, masovnih ubistava Srba na području srednjeg Podrinja, sa datumima i načinima napada.