latinica  ћирилица
13/10/2017 |  10:57 | Autor: RTRS

Vučić: Inicijativa "Pojas i put" će donijeti ogromnu dobrobit svijetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da inicijativa "Pojas i put" predstavlja globalno značajnu viziju, koja će donijeti ogromnu dobrobit svijetu.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučić je inicijativu "Pojas i put", koju je 2013. godine pokrenuo predsjednik Kine Si Đinping nazvao jednom od najvažnijih inicijativa, koje danas postoje u savremenom svijetu.

"Ova inicijativa nije dobra samo za Kinu i njen narod, već je dobra i za mnoge druge zemlje", rekao je Vučić za kinesku agenciju Sinhua.

On je dodao da bi kao predstavnik veoma male zemlje želio da ohrabri pokretače da nastave sa tom i svim drugim inicijativama.

"Ljudi i svijet biće mnogo bogatiji zahvaljujući dobrim inicijativama", istakao je Vučić.

On je naveo da je u posljednjih pet godina Kina postala povezanija sa svijetom, dok u isto vrijeme ostaje čvrsto na putu socijalizma sa kineskim karakteristikama i promoviše sopstvenu kulturu na globalnom nivou, prenose beogradski mediji.

"Kinezi ne samo što postaju dio svjetske politike, već i svjetske kulture. Vi postajete jedan od odlučujućih faktora svjetske kulture, svjetskih komunikacija i treba da budete ponosni na to. Sve to pokazuje da socijalizam sa kineskim karakteristikama funkcioniše", rekao je Vučić.

Intervju kineske državne agencije Sinhua sa Vučićem vođen je u Beogradu, povodom 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, koji počinje 18. oktobra u Pekingu.

Izvor: SRNA