latinica  ћирилица
13/10/2017 |  11:17 ⇒ 14/10/2017 | 09:38 | Autor: RTRS

Za Mektićevo Ministarstvo bezbjednosti, u BiH najopasniji su četnici (FOTO)

Prema podacima iz Informacije o stanju bezbjednosti u BiH u 2016. godini, osim vjerskog primjetan je i nacionalni ekstremizam koji sprovode četniki pokreti.
Dragan Mektić (foto:dnevnik.ba) -
Dragan Mektić (foto:dnevnik.ba)

Prema Informaciji o stanju bezbjednosti u BiH, kako prenose mediji u Federaciji, nosioci etničko-nacionalnog ekstremizma, sa povremnim nasilnim manifestacijama, su "ravnogorski pokreti, sljedbenici ideologije četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata".

Pozivajući se na podatke iz Informacije. federalni mediji navode da je riječ o "ideološki istovjetnim organizacijama koje su za cilj postavile ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta, između ostalog, i radi opstrukcija evroatlantskih integracija BiH. Konstatuje se i da ravnogorski pokreti imaju negativan uticaj na bezbjednosno okruženje u BiH jer su "pojedini njihovi lideri prilikom javnih govora pozivali na nacionalnu i vjersku netrpeljivost, negiranje BiH, te iznosili naglašeno radikalne stavove".

Poseban bezbjednosni izazov za BiH, navodi se dalje, je i povratak državljana te zemlje koji su se na ratištima u Ukrajini i dijelu Sirije, pod kontrolom snaga Bašara al Asada, borili kao dobrovoljci i plaćenici. S druge strane, u Informaciji stoji da je broj odlazaka državljana BiH na ratišta u Siriji i Iraku smanjen krajem 2015. godine, da bi u 2016. godini, kako se tvrdi, bio evidentiran samo jedan odlazak državljanke BiH koja je u Siriju otišla radi sklapanja braka sa dobrovoljcem porijeklom iz Srbije.

Ističe se i da bezbednosne službe BiH ne raspolažu informacijama da povratnici sa sirijsko-iračkog ratišta planiraju izvršenje terorističkih napada ali su i dalje potencijalna prijetnja.

"S obzirom na to da je većina dobrovoljaca na području Sirije i Iraka bila izložena dodatnoj radikalizaciji te da su stekli vojne veštine u direktnom učešću u borbenim aktivnostima u Siriji i Iraku, nakon čega su se vratili u BiH, ne može se sa sigurnošću isključiti njihovo eventualno nezakonito delovanje. Naime, manji broj povratnika sa sirijskog ratišta su vrlo agresivni sledbenici i promoteri ideologije ID, što može predstavljati ozbiljniju sigurnosnu pretnju u narednom periodu", piše u Informaciji.

Ističe se da je djelovanje radikalnih selafijskih grupacija nastavljeno i nakon objavljivanja Uputstva Islamske zajednice u BiH da zatvori nelegalne džemate, odnosno paradžemate.

Izvor: Blic