latinica  ћирилица
13/10/2017 |  12:44 | Autor: RTRS

"U traganju za kosovskim rješenjem uzeti u obzir želje i Srba i Albanaca"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić je rekao da je vrijeme da u traganju za rješenjem pitanja Kosova i Metohije počne da se uzima u obzir šta Albanci i Srbi u toj pokrajini žele i da se nastavi još intenzivnije sa dijalogom.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

"Treba da nastavimo još intenzivnije sa dijalogom, ali da uzmemo u obzir strahove i Srba i Albanaca. Situacija uopšte nije dobra. Situacija na terenu je veoma osjetljiva i mi i moramo da budemo odgovorni i da vodimo društva ka pomirenju, a ne ka konfliktu", rekao je Đurić na panelu Beogradskog bezbjednosnog foruma.

Navodeći da i danas postoji loša praksa da Srbi ne budu konsultovani, Đurić je istakao da je Srbija potpuno posvećana rješavanju velikog, generacijskog kosovskog problema kroz dijalog i mirnim sredstvima, ali da Beograd nema u Prištini partnera za sprovođenje postignutih sporazuma.

Đurić je rekao da je u proteklom periodu načinjen veliki broj dogovora, ali da je Priština ukinula zvaničnika u administraciji zadužnog za implementaciju.

"Mjesecima nemamo partnera za dijalog i implementaciju. Sada visimo u vazduhu i zavisimo od njihove milosti da imenuju nekoga ko će se baviti time", rekao je Đurić.

Đurić se založio za intenzivniji dijalog, posebno nakon što je većina albanskih građana na Kosmetu u junu glasala za lidere koju su 1999. godine bili ratni komandanti, što znači da je stepen nacionalizma i dalje veoma.

On je rekao da za Srbe Kosovo i Metohija predstavlja autonomnu pokrajinu, za Albance i dio svijeta nezavisnu državu, te dodao da jedan veliki broj Albanca želi da bude dio velike Albanije, dok Srbi na Kosmetu žele da ostanu dio Srbije.

On je naveo da nije siguran da se želje Albanaca završavaju sa proglašenjem nezavisnosti, a kao primjer je naveo to što je Albanija imenovala tri zvaničnika u svojoj administraciji koji su sa Kosova, dok predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači traži da svi Albanci sa Kosmeta dobiju pasoše Albanije.

"To jasno govori da ni najviši zvaničnici prištinske administarcije nisu zadovoljni svojim statusom kao građani", dodao je on.

Đurić je rekao da je Beograd spreman da radi sa Prištinom na postizanju normalnosti i boljeg života građana, kao što je bolja ekonomija, više radnih mjesta, manja nezaposlenost, ali je ukazao i na neuspjeh Prištine da omogući povratak protjeranih Srba.

Izvor: SRNA