latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:14 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Za devet mjeseci dobit "Šuma Srpske" 3,7 miliona KM (VIDEO)

Dobit Јavnog preduzeća "Šume Republike Srpske" za devet mjeseci ove godine je 3,7 miliona KM, izjavio je generalni direktor preduzeća Risto Marić.
Stevo Mirjanić i direktor "Šuma Srpske" - Foto: SRNA
Stevo Mirjanić i direktor "Šuma Srpske"Foto: SRNA

Marić je istakao da je dobit organizacionih jedinica 6,7 miliona KM, dok je devet šumskih gazdinstva iskazalo gubitak od ukupno tri miliona KM.

"Najveći gubici su u šumskim gazdinstvima `Istočnik` sa Han Pijeska i `Romanija` sa Sokoca, čiji je minus 1.130.000 KM. Radimo na tome da do kraja godine gubitke svedemo na minimum, odnosno da oni po gazdinstvima ne budu veći od 50.000 KM", rekao je Marić novinarima u Banjaluci nakon sastanka, koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić održao sa rukovodstvom "Šuma Srpske".

Prema njegovim riječima, sječa, izvoz i realizacija planiranih poslova su u skladu sa planom poslovanja, a ukupna naplata je 96 odsto.

"Kada je riječ o realizaciji ugovora po osnovu visoko vrijednih šumskih sortimenata kupcima koji imaju ugovore sa Јavnim preduzećem, realizacija svih ugovora je na nivou od 70 odsto. Naime, svi naši kupci nisu jednako solventni, i u periodima kada su nelikvidni ili nam duguju ne mogu dobiti robu", naglasio je Marić.

On je dodao da je realizacija ugovora o isporuci sortimenta Hemijskoj industriji "Destilacija" Teslić veoma niska, odnosno da je od ugovorenih 98.000 metara kubnih niže vrijednih sortimenata isporučeno 44 odsto, kao i da će do kraja godine taj nivo biti 80 odsto.



Predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori Srpske Lazo Šinik istakao je da mnogo privrednih subjekata, koji se bave preradom drveta, imaju primjedbe na izvršavanje ugovorenih obaveza.

"To je jedno od pitanja koje zaslužuje posebnu pažnju jer nam je potreban najbolji model raspodjele šumskih drvnih sortimenata. Cilj nam je da u narednu godinu uđemo sa jednim stabilizovanim sistemom kad je riječ o snabdijevanju drvoprerađivačkih kapaciteta Srpske", naglasio je Šinik.

Prema njegovim riječima, drvoprerađivački subjekti koji redovno izvršavaju obaveze nisu dobili ugovorene količine, zbog čega su prinuđeni da traže sirovinu na drugim mjestima, što odvlači likvidna sredstva.

Јedan od uzroka ovog problema, tvrdi Šinik, je što je godina stratovala sa nepovoljnim uslovima, odnosno sa mjesec i po ledenih dana kada nije bilo moguće obavljati proizvodnju.

"S druge strane, nije se radilo na ujednačenoj dinamici u različitim kvartalima i najviše se proizvodilo ljeti kada prerađivači ne mogu ni da prihvate sve količine sirovine", dodao je Šinik.

On je naglasio da se u tom periodu pojave kupci koji nisu u prioritetu, što pravi deficit onim koji najviše vraćaju Republici Srpskoj, odnosno drvoprerađivačima koji stvaraju najveću dodatu vrijednost.

"Drvna industrija je raspektabilna djelatnost i na godišnjem nivou produkuje 400 miliona KM suficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni, a zapošljava i veliki broj radnika. Taj broj bi mogao biti i veći ukoliko bi se na vrijeme obezbjeđivali oni prerađivači koji stvaraju najveću dodatu vrijednost", naglasio je Šinik.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Zubić rekao je da je Vlada utvrdila kriterijume o raspodjeli šumsko drvnih sortimenata, te da je nezadovoljna razlikom u stepenu realizacije po pojedinim ugovorima sa drvoprerađivačima, koja iznosi od 20 do 100 odsto.

On je dodao da je za narednu godinu, prije ugovaranja isporuke šumsko drvnih sortimenata potrebno jasno definisati potrebe drvoprerađivača, njihove mogućnosti prerade drveta i vrstu sirovine koju koriste.

Zubić je istakao da je u "Šumama Srpske" u toku uvođenje novog informacionog sistema, kao i izrada plana sistematizacije radnih mjesta i organizacije preduzeća.

Sastanku sa resornim ministrom i rukovodstvom "Šuma Srpske" prisustvovali su i ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković, te predstavnici Inspektorata i Privredene komore Srpske.

Rukovodstvo "Šuma Srpske" da izvršava zaključke Vlade o poslovanju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić zatražio je danas od rukovodstva preduzeća "Šume Republike Srpske" da striktno izvršavaju zaključke Vlade Srpske u pogledu poslovanja i snabdijevanja drvnim sortimentima.

Mirjanić je istakao da nijedno šumsko gazdinstvo na kraju godine ne smije negativno poslovati, te da će rezultati poslovanja odrediti da li će sadašnja menadžerska struktura "Šuma Srpske", od Uprave, preko Nadzornog odbora, do direktora šumskih gazdinstava, ostati na tim mjestima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je naveo da se moraju poštovati kriterijumi za raspodjelu šumskih drvnih sortimenata, koje je utvrdila Vlada Srpske, te da je ih potrebno u međuvremenu i nivelisati.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je u Banjaluci organizovalo sastanak sa menadžmentom preduzeća "Šume Republike Srpske", predstavnicima Inspektorata Srpske, Savjeta za šumarstvo i Privredne komore, koji je bio posvećen poslovanju Јavnog preduzeća u ovoj godini, te realizaciji isporuke drvnih sortimenata u ovoj i planovima za iduću godinu.

Sastanku je prisustvovao i ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković.

Izvor: SRNA