latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:42 | Autor: RTRS

Podrška Republičkom centru za istraživanje rata

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila dala je punu podršku Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji će Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH uputiti informaciju o sudijama i tužiocima u pravosudnim organima na nivou BiH koji su u ratu zatvarali Srbe u logorima.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Predsjednik Republičke organizacije Nedeljko Mitrović rekao je Srni da je stav ove organizacije da u pravosudnim institucijama BiH ne mogu da rade sudije i tužioci koji su u ratu zatvarali Srbe.

Mitrović je naveo da od VSTS u najmanju ruku očekuje da utvrdi odgovornost i kazni sudije i tužioce koji su tokom rata zatvarali Srbe i vršili diskriminaciju srpskih žrtava rata u sudskim postupcima.

"Strategija o procesuiranju ratnih zločina na nivou BiH nije realizovana ni 10 odsto, a kada je riječ o zločinima počinjenim nad Srbima, do sada nije riješen nijedan predmet", istakao je Mitrović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da VSTS BiH ima mehanizam i mogućnost da kazni i razriješi 15 sudija i tužioca u pravosudnim organima na nivou BiH koji su u ratu zatvarali Srbe po logorima.

"Očekujemo da VSTS-a preduzme odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom. VSTS mora da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe", naglasio je Kojić.

Izvor: SRNA