latinica  ћирилица
14/10/2017 |  13:24 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Traži se konsenzus da se zaštiti Republika Srpska (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su učesnici današnjeg sastanka donijeli jednoglasne zaključke koji se odnose na rad Sud i Tužilaštva BiH kad je riječ o neprocesuiranju zločina počinjenim nad Srbima tokom rata, dok bh. pravosuđe u slučaju Nasera Orića donosi oslobađajuću presudu, uprkos dokazima o počinjenom ratnom zločinu nad srpskim zarobljenicima.
Milorad Dodik - pres - Foto: RTRS
Milorad Dodik - presFoto: RTRS

Dodik je podsjetio da je Srbima bh. pravosuđe izreklo 1728,5 godina zatvora za događanja tokom proteklog rata, a u postotcima Bošnjacima 14 odsto i Hrvatima samo 11 odsto. Naglasio je da još uvijek nisu procesuirani brojni zločini počinjeni nad Srbima, od Sijekovca, Dobrovoljačke i drugi, a najteži za zločine u okolini Srebrenice.

- Nisu procesuirani ni oni koji su počinili ratne zločine u 536 logora u kojima su bili zatočeni i mučeni Srbi - istakao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Srpske je naveo da je nedopustivo i sramno da u bh. pravosuđu rade sudije koje su tok rata presuđivale Srbima. U zaključcima je navedeno i da OHR svojim djelovanjem nije doprinio da se sdugogodišnje stanje u bh. pravosuđu promijeni i da njegov rad bude izbalansiran.

Navedeno je i da je aktuelnan pokušaj izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma po kojem je ustrojena BiH, kako bi se Srbi proglasili agresorima i time im bila uskraćena brojna prava.

U zaključcima se pozivaju predstavnici Srba u zajedničkim institucijama da doprinesu donošenju novog Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH. Takođe, potrebno je i uskladiti izbor sudija i tužilaca prema novodonesenom zakonu.

Potrebno je, kako je navedeno, da su novim Krivičnom zakonu Republike Srpske utvrdi krivična odgovornost za nesprovođenje odluka institucija Republike Srpske na nivu BiH, što bi se i sprovodilo od oktobra 2018. godine.

Zaključeno je i da je potrebno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o radu i djelovanju Suda i Tužilaštva BiH, te da je neophodno donijeti novi zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je naveo da je zaključeno i da je potrebno produžiti rok za održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i dopuniti odluku o republičkoj referendumskoj komisiji, na bazi prethodno pribavljene saglasnosti svih, prije svega opozicije u Srpskoj.

- Pozivam opoziciju da podrži održavanje referenduma sa predloženim izmjenema u roku od 10 dana, a ukoliko je ne bude, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u Srpskoj - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da u međuvremenu treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom o Sudu i Tužilaštvu i da se obezbijedi najmanje 500.000 potpisa na prostoru Srpske.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi, direktor Policije Srpske, predstavnici političkih partija i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali ne i predstavnici opozicije.