latinica  ћирилица
16/10/2017 |  08:06 ⇒ 08:40 | Autor: RTRS

Dubaji - Tunel umjesto carine

Umjesto da čekaju u često veoma dugačkim redovima kako bi se ukrcali u avion, putnici će, makar u Dubaiju, prolaziti kroz tunel – virtuelni akvarijum koji će im skenirati lice.
Dubai: Umjesto carine, šetnja kroz tunel koji skenira lice  (Foto:The National) -
Dubai: Umjesto carine, šetnja kroz tunel koji skenira lice (Foto:The National)

Putnici koji odlaze iz emirata Dubaija neće više morati da prolaze kroz dugotrajne bezbjednosne provjere ,već će se tog "problema" riješiti laganom šetnjom kroz virtuelni akvarijum. Tajna je u skrivenim kamerama raspoređenim po tunelu koje će omogućavati neprimjetno skeniranje lica ili oka putnika.

Sam tunel bit će prekriven ekranima s fotografijama visoke rezolucije zahvaljujući kojima će oni koji tuda prolaze imati utisak da gledaju u akvarijum. Ovaj potez vlasti emirata samo je jedan od mjera koje se zbog višeg stepena bezbjednosti uvode na aerodromu i u avionima.

"Ribe će biti neka vrsta zabave i nešto sasvim novo za putnike, ali, na kraju krajeva, one će privlačiti pogled ljudi ka različitim dijelovima tunela", objasnio je Obaid al Hameeri, zamjenik generalnog direktora rezidencijalnih i spoljnih poslova Dubaija.

Izvor: Nezavisne novine