latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:40 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Na Јahorini u martu prvi zimski muzički festival (VIDEO)

Muzički festival "Egzit", koji se osim u Novom Sadu održava i u Budvi, Temišvaru i od ove godine u Umagu, u martu iduće godine biće održan i na olimpijskoj planini Јahorini.
Egzit na Јahorini - Foto: blic.rs
Egzit na ЈahoriniFoto: blic.rs

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković istakao je da će Republika Srpska biti jedina u regionu sa dva muzička festivala za mlade na otvornom - ljetnjem u Nacionalnom parku "Sutjeska" i zimskom na Јahorini.

"To će biti ponos i Republike Srpske i BiH", rekao je Gluhaković na konferenciji za novinare na Јahorini na kojoj je ozvaničena saradnja Olimpijskog centra "Јahorina" i Festivala "Egzit".

U ime Vlade Republike Srpske, koja će biti pokrovitelj festivala na Јahorini, on je izrazio uvjerenje da će ovaj prvi zimski festival u regionu biti uspješno organizovan.

Predsjednik Nadzornog centra Olimpijskog centra "Јahorina" Nedeljko Elek konstatovao je da je riječ o događaju regionalnog karaktera, koji će biti odlična reklama za Јahorinu.

Elek je rekao da vjeruje da će festival, prvi zimski u Evropi, biti prilika za dobro druženje i promociju olimpijske planine.

"Kao što je `Egzit` festival jedinstven, tako mislim da je i Јahorina jedinstvena i da ima najbolju ponudu i najveći potencijal u regionu", rekao je direktor Olimpijskog centra "Јahorina" Dejan Ljevnaić.

Ocjenjujući da će održavanje festivala pomoći vraćanju Јahorine na mapu evropskih ski-centara, Ljevnaić je rekao da je ovaj projekat realizovan uz veliku podršku Vlade Republike Srpske i ministra Gluhakovića.

Ljevnaić je pozvao zainteresovane da dođu na festival i da već od danas počnu sa bukiranjem smještaja.

"Sada počinjemo jednu novu priču, poglavlje u istoriji ne samo Јahorine nego i `Egzita`", rekao je direktor komunikacija "Egzita" Sagor Mešković.

On je istakao da je "Egzit" širenjem na Crnu Goru, Rumuniju i Hrvatsku pokazao da ovaj festival ima tu sposobnost da gradi mostove, povezuje ljude i, prije svega, da region svijetu pokazuje u dobrom svjetlu.

Mešković je ocijenio da će festival biti uspješan, predviđajući mu sjajnu budućnost, prije svega, jer je na evropskom tržištu trenutno potražnja za zimskim muzičkim događajima puno veća nego ponuda.

Mešković je dodao da je sve veći broj onih, posebno u zapadnoj Evropi, koji žele da spoje zimovanje sa nekim događajem, dodatnim iskustvom.

On je naveo da je Јahorina odlična destinacija za festival, jer je riječ o izuzetno lijepoj i dobro pozicioniranoj planini, koja se nalazi na pet do šest sati vožnje od većih regionalnih centara.

"Očekujemo da festival vrlo brzo izbije u najbolje evropske festivale kada je zima u pitanju", zaključio je Mešković.

Novosadski muzički festival "Egzit" iduće godine puni 18 godina postojanja, a u međuvremenu je "Egzit" pokrenuo "Si dens" na budvanskoj plaži Јaz, potom "Revolušn" u Temišvaru i od ove godine "Si star" u Umagu.

Festival na Јahorini biće održan od 15. do 18. marta iduće godine, a program festivala biće koncipiran kao dnevni i noćni.

Više detalja o festivalu, kao i učesnicima, biće saopšteno u narednom periodu.

Izvor: Srna