latinica  ћирилица
16/10/2017 |  20:04 | Autor: RTRS

Čubrilović: Zavod baštini istoriju i tradiciju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras u Banjaluci da Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa na principijelan način baštini istoriju i tradiciju naroda na prostorima Srpske i BiH.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Zavod to radi primjenjujući naučne metode koje ima na raspolaganju. Ovaj zavod zaslužuje posebnu pažnju institucija Republike Srpske zbog svega što je do sada uradio", rekao je novinarima Čubrilović nakon svečane akademije povodom 25 godina rada Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

On je istakao da se, osnivanjem Zavoda, Republika Srpska svrstala u zemlje koje čuvaju tradiciju, istoriju i prirodu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da se društvena zajednica mora starati o kulturnom, istorijskom i prirodnom nasljeđu.

"Moramo očuvati naše nasljeđe radi budućih generacija. One moraju znati da na ovim prostorima srpski narod živi vijekovima i ima duboke korijene i zato je važno očuvati naše spomenike", rekao je Malešević.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić kaže da su značajna mišljenja Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa prilikom predlaganja i izrade planske dokumentacije za posebna područja.

"Ovaj zavod ima dobar kadar i vjerujem da će se u narednom periodu uspješno razvijati", rekla je Golićeva.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić naglasio je da su dva kulturna dobra o kojima je brinuo Zavod sa ostalim institucijama upisana na Uneskovu listu svjetske kulturne baštine - most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu i nekropole sa stećcima iz devet opština Republike Srpske.

On je napomenuo da će Zavod u narednom periodu prioritetno raditi na digitalizaciji svakog evidentiranog kulturnog dobra.

Izvor: Srna