latinica  ћирилица
17/10/2017 |  10:06 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Peri Zupcu uručena nagrada "Aleksa Šantić" (VIDEO)

Uručenjem književne nagrade "Aleksa Šantić" pjesniku Peri Zupcu u Mostaru su završene "Šantićeve večeri poezije".
Mostar: Pero Zbac - Foto: SRNA
Mostar: Pero ZbacFoto: SRNA

Nagrada, koja se sastoji do novčanog iznosa od 5.000 KM, plakete, te štapa i šešira, uručena je Zupcu tokom programa koji je održan sinoć u Narodnom pozorištu Mostar.

Riječ je o performansu tokom kojeg je Aleksa Šantić predao Zupcu svoj šešir i štap, a Zubac je, uz pratnju ansambla "Mostarske kiše" govorio svoju poznatu istoimenu poemu, pričao o Šantiću, Mostaru i Hercegovini.

Zubac je sa novinarima podijelio trenutke iz rane mladosti, ali i svoja gledanja na današnji Mostar, koji je daleko od onoga u njegovim sjećanjima.

On kaže da je bio u Mostaru 2005. godine i da iz Novog Sada prati sva zbivanja u gradu na Neretvi.

- Ne sviđa mi se što Mostar još nije ono što je bio. Mislim, nikad više neće biti tih ljudi, nikad neće biti te atmosfere... Međutim, važno je da se u Mostaru i dalje igra, pjeva i piše i da bude događaja na koje dolaze ljudi sa obje obale - rekao je Zubac.

On se prisjetio svoga djetinjstva, druženja sa legendarnim Mišom Marićem, koji je, između ostalog, osnovao ansambl "Mostarske kiše", ali i svoje platonske ljubavi iz istoimene poeme kojom se proslavio.

Organizatori su zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom, koja je za sedam dana okupila veliki broj građana, ali i vratila srpsku kulturu na dostojno mjesto u Mostaru.

- Mostar je ujedinjen u duhu Šantića, bez obzira na vjeru i naciju. To nam je i bio cilj da nastavimo Šantićevim stopama i da pokažemo ljubav koju je on davao. Tako i mi želimo da svjedočimo kulturu, dostojanstvo i sve ono što je bio Šantić - istakao je predsjednik mostarske "Prosvjete" sveštenik Radivoje Krulj.

"Šantićeve večeri poezije", koje su održane 98. put, organizovali su Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno umjetničko društvo "Gusle".

Manifestacija je održana od 10. do 16. oktobra na više lokaliteta u Mostaru, te u Nevesinju.

Izvor: SRNA