latinica  ћирилица
18/10/2017 |  11:41 ⇒ 11:47 | Autor: RTRS

Štand Srpske u znaku jubileja Filipa Višnjića

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji predstaviće na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji će biti održan od 22. do 29. oktobra, najznačajnija izdanja iz Srpske organizovano, na jednom reprezentativnom štandu koji će biti u znaku 250 godina od rođenja Filipa Višnjića.
Beograd, 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga - Foto: SRNA
Beograd, 62. Međunarodni beogradski sajam knjigaFoto: SRNA

U hali dva Beogradskog sajma biće predstavljena najznačajnija izdanja svih izdavačkih kuća iz Republike Srpske, institucija, naučnih i prosvjetnih ustanova, kao i izdanja udruženja i zadužbina koji u Srpskoj imaju i izdavačku djelatnost.

"Budući da se ove godine navršava 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, za moto nastupa Republike Srpske odabran je njegov stih `...Te gledajte šta vam knjige kažu`", saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Kao i prethodnih godina, štand Udruženja izdavača Republike Srpske biće neposredno uz štand Srpske, a svoje posebne štandove imaće "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" iz Istočnog Sarajeva, "Besjeda" i Zadužbina "Petar Kočić".

Ovogodišnji nastup Republike Srpske na beogradskom Sajmu knjiga otvoriće ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević u ponedjeljak, 23. oktobra, u 12.00 časova, u svečanoj sali Beogradskog sajma.

Predstavništvo će na zajedničkom štandu i u salama za promocije organizovati 43 promocije, predstaviti 62 knjige, šest časopisa i dva zbornika, kao i knjige laureata književne nagrade "Zlatna sova", koju dodjeljuje "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva".

Među izdanjima koja će biti predstavljena su i prvi tom Eciklopedije Republike Srpske u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, knjiga predsjednika Srpske Milorada Dodika "Pobjeda Srpske", kao i novo, kritičko izdanje "Sudanije" Petra Kočića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske povodom 140 godina od Kočićevog rođenja.

Beogradskoj publici, između ostalog, biće predstavljena i izdanja poput knjige "Ratne bolnice u Sarajevsko-romanijskoj regiji", knjiga akademika Vojislava Maksimovića "Zbogom Austrijo", ali i knjiga iz projekta "Dušu nisu ubili" o stradnju srpskog civilnog stanovništva u BiH u 20. vijeku, kao i istoriografska monografija "Zatiranje srpskog naroda u 20. vijeku u BiH" Drage Mastilovića.

Na štandu Republike Srpske biće organizovano tradicionalno Pjesničko veče Srbije i Srpske, te promovisan projekat "Biografska karta" Asocijacije za unapređenje i promociju turizma, umjetnosti i kulture iz Banjaluke.

Tokom trajanja Sajma, u hali dva /nivo C/ biće organizovana izložba pjesama i fresaka Svetislava Mandića pod nazivom "Na pergamentu duše".

Izgledom štanda dominiraju srpska ćirilična slova, čime Predstavništvo ističe potrebu i značaj njegovanja i očuvanja srpskog jezika i pisma, što je, kako je navedeno u saopštenju, prvi korak u očuvanju jedinstva i sabornosti Srba.

Izvor: SRNA