latinica  ћирилица
18/10/2017 |  15:57 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Zvizdić nije uvrstio akcize na dnevni red Savjeta ministara BiH

Savjet ministara BiH neće na sutrašnjoj sjednici razmatrati izmjene i dopune seta zakona koji se odnose na uvođenje namjenskih akciza za izgradnju auto-puteva, zbog čega se ponovo odgađa ispunjavanje uslova iz Pisma namjere za nastavak aranžmana sa Međunrodnim monetarnim fondom.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Prema predloženom dnevnom redu, koji je objavljen na službenoj stranici Savjeta ministara BiH, na sjednici neće biti govora ni o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita BiH koji je na prošloj sjednici odgođen za izjašnjavanje zbog tehničkih dopuna.

U Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH rečeno je Srni da su tri zakona koja se odnose na povećanje akciza upućena u Generalni sekretarijat prije 10 dana i da im nije poznato zašto predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ovu tačku nije uvrstio na dnevni red.

U kabinetu predsjedavajućeg UO UIO Vjekoslava Bevande, koji je i ministar finansija i trezora BiH, rekli su da ne mogu komentarisati način formiranja dnevnog reda jer je to u nadležnosti predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

UO UIO usvojio je 4. oktobra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH po kojima se povećava akciza na naftu i naftne dervite, te biogorivo i biotečnost za 0,15 KM po litru.

Uz ove zakonske izmjene u oblasti akciza, UO UIO usvojio je i nacrte o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Јedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

Set zakona o akcizama, kao i izmjene i dopune zakona o osiguranju depozita nisu dobili podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH jer nije bilo dovoljno "ruku" ni u parlamentarnoj većini, te je ovo novi pokušaj da se izglasaju reformski zakoni koji su uslov za nastavak aranžmana sa MMF-om i uplatu druge tranše u iznosu od oko 76 miliona evra. /kr