latinica  ћирилица
18/10/2017 |  19:02 | Autor: RTRS

Crnadak informisao istražnu komisiju o svom i radu MIP

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak informisao je danas u Sarajevu privremenu istražnu komisiju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o pribavljanju informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH, da mu je stalo da svaki segment funkcionisanja MIP bude transparentan i u skladu sa zakonom.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

Na saslušanju pred članovima Komisije Crnadak je rekao da ministarstvo treba da iznosi stavove struktura koje čine vlasti, ali da problem u vođenju spoljne politike predstavlja to što BiH nema zakon ni strategiju o spoljnim poslovima, zbog čega se sav posao vodi na osnovu smjernica iz 2003. godine sadržanih na dvije-tri stranice.

Crnadak se nada da će prijedlozi zakona i strategije o spoljnim poslovima BiH biti gotovi do naredne sjednice Predsjedništva BiH 14. novembra.

Kao prirodni spoljnopolitički prioritet BiH , on je naveo odnose sa Hrvatskom i Srbijom, za koje je rekao da su dobri, konstruktivni i usmjereni ka daljem jačanju. Dodao je da o evropskim integracijama, regionalnoj saradnji, ekonomskoj diplomatiji i popravljanju opšteg imidža BiH u svijetu nema razmimoilaženja u BiH.

"Kada je riječ o NATO-u, mislim da smo našli dobar okvir s obzirom da u BiH nema pune saglasnosti o ovome", rekao je Crnadak navodeći da za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO, ako se izuzmu predizborne priče, u BiH postoji puna saglasnost.

Dobijanje MAP-a, istakao je Crnadak, zavisi od toga da li će NATO insistirati na stoprocentnom ispunjavanju uslova, u koje spada i knjiženje perspektivnih vojnih lokacija, a u čemu ima problema, ili će ti uslovi biti fleksibilnije tumačeni.

"Zavisi, koji će od ova dva pristupa prevagnuti i odluka je na drugima, ne na BiH", rekao je Crnadak.

Osvrćući se na slučaj ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, protiv koje je bio vođen disciplinski postupak zbog otvaranja diplomatske pošte, Crnadak je rekao da će u narednih šest dana odlučiti da li će se žaliti na odluku disciplinske komisije, kojom je ona oslobođena odgovornosti.

"Cilj mi je da ne oslabimo dodatno sistem i funkcionisanje diplomatsko-konzularne mreže u čemu već ima slabosti", naglasio je Crnadak.

On je dodao da ministar inostranih poslova nema veze s imenovanjem ambasadora, koje je u isključivoj nadležnosti članova Predsjedništva BiH.

"Ako ne bude promjena, mislim da bi bilo dobro da na kraju mandata informišem Predsjedništvo da je u određenim elementima imenovanja ambasadora, konzula i počasnih konzula, potrebno uključiti i Ministarstvo inostranih poslova", zaključio je Crnadak.

Prema ocjeni predsjedavajućeg Istražne komisije Bariše Čolaka, potrebno je raditi na tome da ambasadori ne budu u funkciji stranke ili određenog člana Predsjedništva, već da rade u interesu BiH.

"Crnadak je uspio da nađe mjeru predstavljanja BiH na koju nema suštinskih primjedbi kreatora spoljne politike BiH", rekao je član Komisije Ognjen Tadić.

Kao razlog za današnje saslušanje u Istražnoj komisiji, čije je formiranje inicirao hrvatski delegat u Domu naroda Mario Karamatić, danas je, između ostalog, navedeno da se Crnadak samo jednom pojavio na sjednici Doma naroda, pri čemu je svoja odsustva pravdao čestim službenim putovanjima.

Izvor: SRNA