latinica  ћирилица
19/10/2017 |  08:12 ⇒ 08:13 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja za ubistva pripadnika ЈNA u Sarajevu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane Republike BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Osim Vikića, u predmetu "Veliki park" optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, a za ostalima se još traga.

Na ročištu održanom 5. oktobra, bivši policajac Refik Šatara rekao je da je bio u Policijskoj stanici Novi Grad kada su privedeni "neki ljudi u uniformama", te da su neki imali poveze na očima.

Šatara je, tokom svjedočenja na poziv Tužilaštva BiH, naveo da je iz hodnika Policijske stanice vidio kako iz kombija izlaze zarobljeni vojnici povezanih očiju, koji su u koloni uvedeni u stanicu.

On je ispričao da su okupljeni stanovnici naselja Dobrinja i pripadnici Teritorijalne odbrane vikali da ih treba ubiti, a Policijsku stanicu zapaliti.

"Ne znam tačno koliko je bilo zarobljenih vojnika ЈNA koji su iz bezbjednosnih razloga odmah odvedeni u podrum. Otišao sam u patrolu, a po povratku u stanicu rečeno mi je da ih je negdje odvela grupa rezervista Davora Miše Matića", ispričao je Šatara.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Muhidin Dizdar rekao je da je u aprilu 1992. godine bio komandir rezervnog sastava policije, ali da nikada nije vidio zarobljene pripadnike ЈNA jer su odmah odvedeni u podrum, dodavši da je iz svoje kancelarije samo vidio odlazak bijelog kombija iz stanice.

"Na znam čiji je bio kombi. Sutra sam sreo Matića koji mi je rekao da su zarobljeni vojnici pobjegli, a ja mu nisam povjerovao. Kasnije sam čuo da su ubijeni u Velikom parku. Vjerovatno su to učinili Davorovi ljudi", rekao je Dizdar.

Suđenje počinje u 13.00 časova.

Izvor: SRNA