latinica  ћирилица
19/10/2017 |  12:46 | Autor: RTRS

Kusturičin "No smoking orkestra" u pohodu na Rusiju i Evropu

Emir Kusturica i njegov "No smoking orkestar" održaće sutra koncert u Briselu na kojem će promovisati novi album "Kor Diplomatik"
Emir Kusturica i No smoking orkestra - Foto: RTRS
Emir Kusturica i No smoking orkestraFoto: RTRS

Kusturica i njegov bend proteklih sedam dana imali su zapažene nastupe širom Francuske, a do kraja godine održaće koncerte u Belgiji, Brazilu i Rusiji. Koncert u francuskom Nansiju, koji je održan prije tri dana, privukao je više od 3.000 obožavalaca muzike ovog srpskog benda.

"Kada su Kusturičini muzičari izašli na binu nastao je haos, oduševljenje građana Nansija gdje su svirali posljednji put 2008. godine. Kada je odsviran prvi ton pjesme 'Komdante', posvećene Fidelu Kastru, kao da je neko zapalio vatru. Јedna za drugom su se redale pjesme, mješavina muzike iz filmova Emira Kusturice i originalnih kompozicija sa starih albuma", pišu lokalni mediji.

"Balkanski molotovljev koktel", kako kritičari u Francuskoj nazivaju muzički recept "No smoking orkestra", "publiku uznese na najviše tačke grijanja i energije koja razbija svaki gard, ali za čas i prevede u slovensku nostalgiju i izazove suzu".

"Ako nekada zaživi ideja oživljavanja mrtvih po naučnom receptu sigurno je da tom eksperimentu treba da prethodi slušanje muzike 'No smoking orkestar'. Sve je kao u filmovima Emira Kusturice", napisao je jedan od kritičara.

On je naveo da je "teško odrediti porijeklo ove paklene muzičke naprave jer ona se munjevito pretvara iz tuge u radost, to je hemijski spoj koje zapadni posjetilac koncertne muzike iščekuje kao što rado proguta najprivlačniji kolač"

Bend Emira Kusturice sljedeće godine slavi dvije decenije postojanja, a samo prošle godine je imao oko pedeset koncerata.

"No smoking orkestar" nastupio je prije dva dana u Dižonu, a nakon Brisela slijede nastupi u Lilu, Tuluzu...

Izvor: SRNA