latinica  ћирилица
19/10/2017 |  13:11 | Autor: RTRS

Čović i Kormak o evroatlantskim integracijama BiH

Američki ambasador u BiH Morin Kormak razgovarala je danas sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem o tome šta je potrebno da BiH uradi kako bi bio aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Navodeći da je sa Čovićem razgovarala uoči njegove posjete Briselu, gdje će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a, Kormakova je ponovila da SAD podržavaju put BiH ka NATO-u i EU.

"Razgovarali smo i o Izbornom zakonu BiH, kao i o tome da je za sprovođenje neophodnih reformi potrebna podrška svih stranaka kroz dijalog i kompromis, jer će to osigurati da BiH napreduje na svom evropskom putu, a ne da se udaljava od njega", rekla je Kormakova novinarima u Mostaru nakon sastanka sa Čovićem.

Ona je dodala da je na sastanku bilo riječi i o Reformskoj agendi koja je, kako kaže, veoma važna za budućnost BiH.

"To uključuje nove korake, među kojima i zakon o akcizama koji bi omogućio BiH da dobije oko pola milijarde evra koje može upotrijebiti za izgradnju modernog auto-puta", navela je Kormakova.

Ona je napomenula da je razgovarano i o izborima u Mostaru, koji su "ključna stvar", kao i o vladavini prava i zakona i potrebni da ona bude uspostavljena u BiH.

Čović u ponedjeljak, 23. oktobra putuje u Brisel.

Izvor: SRNA