latinica  ћирилица
19/10/2017 |  15:19 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Predstavljena kandidatura Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić predstavio je tokom razgovora sa zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH Kaldunom Sinom ključne izazove sa kojima se suočava gradska administracija, sa posebnim osvrtom na namjeru grada da se kandiduje za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.
Predstavljena kandidatura Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Predstavljena kandidatura Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture (Foto: banjaluka.rs.ba)

Radojičić je rekao da su ova kandidatura i proces pripreme svih kulturnih institucija u najvećem gradu Srpske od izuzetne važnosti za razvoj i unapređenje kulture u Banjaluci, ali, u isto vrijeme, i prilika da se grad snažno afirmiše na regionalnoj i evropskoj kulturnoj sceni.

On je naveo da je Banjaluka, osim ove kandidature, zainteresovana za niz drugih evropskih projekata, te da će gradska administracija raditi na privlačenju sredstava iz postojećih evropskih fondova, saopšteno je iz Gradske uprave.

Radojičić je upoznao delegaciju EU i sa trenutnim projektima gradske aministracije, ističući da bi, između ostalog, do kraja predstojeće grijne sezone trebalo da bude stavljena u funkciju i nova gradska toplana koja će biti pokretana na biomasu, kao ekološki i finansijski znatno povoljniji energent.