latinica  ћирилица
19/10/2017 |  16:00 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Novi Grad- U biblioteci i knjige za slijepe (VIDEO)

U Narodnoj biblioteci u Novom Gradu otvoren je kutak za slijepa i slabovida lica. Akcija je organizovana u okviru aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa.
Slijepi - Foto: RTRS
SlijepiFoto: RTRS

Zorana Crnobrnja ima oštećen vid od djetinjstva. Ljubav prema knjizi bila je jača, pa je već godinama član biblioteke iako čita s naporom. Ona kaže da će se rado učlaniti u biblioteku.

Stotinu audio knjiga na CD-u Narodnoj biblioteci u Novom Gradu poklon je od Specijalizovane biblioteke za slijepa i slabovida lica iz Sarajeva.

Direktor ove biblioteke Sakib Pleh rekao je da su ovaj materijal poklonili u namjeri da slijepa lica sa ovog područja znaju da imaju svoju biblioteku.

Direktorica Narodne biblioteke u Novom Gradu Slobodanka Vujanić rekla je da će ova literatura obogatiti njihov knjiški fond.

Udruženje za slijepa i slabovida lica u Novom Gradu okuplja 85 članova. Predsjednica ovog društa Vesna Šurlan istakla je da su veoma zahvalni na ovoj literaturi. Naglasila je da su dobili i jednu mašinu sa Brajevim pismom koja je donacija iz Švedske.

Slijepi i slabovidi u Novom Gradu izrazili su zahvalnot donatorima na poklonima, jer je to, kako ističu, potvrda da ih društvo nije zaboravilo.