latinica  ћирилица
19/10/2017 |  16:01 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Zvizdić: Promijeniti Prijedlog zakona o akcizama kako bi bio usvojen (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić danas je u Sarajevu pozvao sve učesnike u izradi prijedloga zakona o akcizama, uključujući i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje da izvrše dodatne analize i izrade novi tekst, koji bi omogućio pokretanje novog investicionog ciklusa u izgradnji puteva.
Denis Zvizdić   (Foto:faktor.ba) -
Denis Zvizdić (Foto:faktor.ba)

Zvizdić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta ministara izjavio da je od evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Јohanesa Hana dobio pismo, u kojem je, uz pozitivnu ocjenu pristupanja BiH Transportnoj zajednici, ponovo istaknuta važnost usvajanja zakona o akcizama.

"Imajući u vidu Hanovo pismo, pozivam sve koji učestvuju u tom procesu da budu realni, ozbiljni i da poštuju pravila struke, te da definišu tekst, koji ima mogućnost da dobije podršku u Predstavničkom domu parlamenta BiH", rekao je Zvizdić.

Podsjećajući da je Upravni odbor UIO Savjetu ministara dostavio isti tekst prijedloga zakona o akcizama, koji u nekoliko navrata nije dobio podršku u Predstavničkom domu, predsjedavajući Savjeta ministara naveo je da ne vidi smisao da u parlamentarnu proceduru uputi nešto što nema šansu da bude usvojeno.

"Sada smo na neki način u trci sa vremenom, što je, prem mom mišljenju, manje važno od trke da dobijemo efikasan, produktivan i stručno utemeljen zakon", naglasio je Zvizdić.

On kaže da je preduslov za obezbjeđivanje eventualne većine da predloženi tekst zakona pretrpi promjene u smislu potpuno jasne namjene korištenja sredstava iz povećanog nivoa prikupljanja i raspodjele sredstava od akciza, tako da se u svakom trenutku zna koliko je novca prikupljeno i raspoređeno Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu, koji bi obavještavali javnost o njihovom trošenju.

On je izrazio očekivanje da će UO UIO kreirati zakon u kojem bi se tačno naznačilo da 10 feninga od povećanih akciza za gorivo ide za izgradnju auto-puteva, a pet feninga za izgradnju puteva, a ne u budžete za potrošnju.

"Nije mi jasno da je u proceduru vraćeno ono što je jedino neprihvatljivo", naglasio je Zvizdić i dodao da pokušava da ubijedi sve aktere u kreiranju zakona da se promijene dvije rečenice, koje bi povećale nivo transparentnosti trošenja novca.

Zvizdić je potvrdio da je riječ o svim infrastrukturnim projektima, koji su BiH ovog ljeta odobreni na samitu u Trstu, a koje bi finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/, ukoliko ne bude usvojen zakon o akcizama.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara danas je raspravljao o pokretanju inicijative za vođenje pregovora za zaključivanje ugovora o zajmu za izgradnju Koridora "Pet ce" u Republici Srpskoj, koji bi kreditirao EBRD.

On je dodao da je upravo zbog klauzule o akcizama odlučeno da se obave dodatni razgovori sa EBRD-om, kako bi se vidjelo da li postoje drugi modeli, koji ne bi bili vezani za zakon o akcizama.

Izvor: Srna