latinica  ћирилица
19/10/2017 |  18:57 ⇒ 20/10/2017 | 08:23 | Autor: RTRS

Јoš nejasno ko u Srpskoj nudi usluge "Krio sejva"!? (VIDEO)

Nakon priče Јelene Đurđević, iz Kozarske Dubice, koju smo objavili u Dnevniku, i naša ekipa se uvjerila koliko je komplikovano dobiti bilo kakvu informaciju o aktivnostima predstavnika kompanije "Krio sejv" (Cryo-save) na teritoriji Republike Srpske.
Krio sejv - Foto: RTRS
Krio sejvFoto: RTRS

Zoran Šarić kojeg Јelena Đurđević iz Dubice navodi kao svoju kontakt-osobu sa "Krio sejvom" ni treći dan nakon telefonskog obećanja da će objasniti situaciju, ne javlja se na naše pozive. Zbog toga nismo uspjeli saznati zašto je uzorak matičnih ćelija Đurđevića transportovan u Švajcarsku neupotrebljiv i zašto su porodici dati brojevi telefona i adresa koji ne pripadaju kompaniji za koju posrednik, navodno, radi. Na toj adresi je drugo preduzeće čiji vlasnik je sve veze sa "Krio sejvom" prekinuo 2016. kada je kompanija iz Švajcarske dobila novu vlasničku strukturu. Dejan Todorović, tvrdi, da je o tome mejlom obavijestio klijente.

- Mi smo sa "Krio sejvom" zbog tih stvari u sporu. Zbog velikih dugovanja. Slično su napravaili i u državama u okruženju - kaže Dejan Todorović, predsjednik Upravnog odbora preduzeća "Femili plus".

Todorović tvrdi da su svi uzorci uzeti do 2016. godine potpuno bezbjedni i da ih porodice u svakom trenutku mogu preuzeti. Za uzorke nakon tog perioda, odgovoran je, pretpostavlja, Biotehnološki centar "Krio sejva" u Beogradu, kojem je novi vlasnik iz Švajcarske odredio regionalnu nadležnost. Međutim, iz Beograda odgovaraju da nisu nadležni za rad lica koja posreduju po Republici Srpskoj.

Ginekolozi Univerzitetskog kliničkog centra Srpske i dalje, po propisanoj proceduri, uzimaju uzorke matičnih ćelija i predaju ih posrednicima koje odaberu porodilje.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Vesna Ećim Zlojutro kaže da u proteklih deset godina nisu imali nijedan usmeni, pogotovo pisani, prigovor pacijentkinje ili porodilje.

Ostaje nejasno ko su lica koja u Republici Srpskoj nude usluge "Krio sejva" i na internetu postavljaju banjalučke brojeve telefona na koje će se javiti avijatičar ili službenici preduzeća čija je saradnja sa tom kompanijom prestala prije godinu i po dana. Da televizijska ispovijest Đurđevića nije uticala na njihove aktivnosti, ukazuje i oglas u kojem nude popust, a na sajtu objavljuju adresu na kojoj Zorana Šarića nikad vidjeli nisu.