latinica  ћирилица
19/10/2017 |  19:12 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Banjaluka- Na jubilarnom Vinosauru 50 vinara (VIDEO)

Deseti po redu Vinosaur otvoren je u Banjaluci.
Vinosaur (Foto: arhiv) - Foto: RTRS
Vinosaur (Foto: arhiv)Foto: RTRS

Proizvode vrhunskog kvaliteta na dvodnevnoj manifestaciji predstavlja oko 50 vinara i više od 20 proizvođača hrane.

Vranac, pršut, žilavka, sir iz mijeha, smederevka, gauda, tamjanika, gorgonzola, masline i njihovo čuveno ulje... samo su neki od poznatih proizvoda koji su se mogli konzumirati na ovogodišnjem Vinosauru – festivalu ića i pića, ali i dobrog druženja, s obzirom na to da su izlagači u Banjaluku stigli iz cijelog regiona.

- Јako dobra prilika da se predstave i vinarije u okruženju, a i za vinoljupce u Banjaluci, jer na jednom mjestu mogu da probaju vina različitih regija - istakla je Irena Јungić Šćekić.

- Vinosaur je privredna, kulturna, turistička i edukativna manifestacija - kaže Nenad Malešević.

Ove godine vinogradi su većinom podarili grožđe odličnog kvaliteta, a sada je na vinarima da taj kavlitet zadrže i pretoče u dobro vino.

- Godina za vinare je bila interesantna, zato što je bila istovremeno i teška, ali i uspješna. Imali smo veoma dobro grožđe i očekuju nas vrhunska vina - rekao je Tihomir Kuduz, iz vinarije Tvrdoš.

Todor Grozdanov, iz Makedonije, rekao je da su imali mali prinos grožđa, jer su mraz i suša desetkovali rod, ali da je ono što je preostalo odličnog kvaliteta.

Posljednjih godina u Srpskoj sve je više onih koji uživaju u božanskoj kapljici. Među njima i prvi čovjek Banjaluke. Gradonačelnik Igor Radojičić otkriva da je od ljubitelja crnog vina, vremenom postao više naklonjen bijelom. Crveno ili bijelo vino, stvar je ukusa. Bitno je da je kvalitetno i da se pije iz čaša predviđenih za određenu vrstu, jer onda je to pun užitak.