latinica  ћирилица
20/10/2017 |  08:17 | Autor: RTRS

Razgovori Brisela i Londona o Bregzitu još u ćorsokaku

Lideri zemalja Evropske unije na Samitu u Briselu saopštili su da razgovori o budućim odnosima Unije i Velike Britanije ne mogu da počnu jer još nema napretka u pregovrima o uslovima izlaska te zemlje iz Unije. Očekuje se da se evropski lideri dogovore o konkretnom programu za reformu Unije u sljedeće dvije godine.

Skoro pola godine od kad su počeli, pregovori o uslovima razvoda Velike Britanije i EU, još uvijek su u ćorsokaku. Glavne tačke sporenja su prava građana i granica sa Irskom i račun koji Britanija treba da plati na izlasku. London odbija da se izjasni da li će platiti obaveze preuzete prije odluke o Bregzitu. Uoči samita Tereza Mej poslala je pomirljivu poruku da će svi građani EU moći da ostanu u Velikoj Britaniji.

"Potrebno je hitno postići sporazum o pravima građana, ali na ovom samitu govorićemo i o našoj budućoj saradnji u odbrani, bezbjednosti i borbi protiv terorizma", ističe britanska premijerka Tereza Mej.

Razgovore o budućim ekonomskim odnosima Evropljani će prihvatiti možda tek na skupu u decembru, ako do tada budu jasni uslovi izlaska.

Bregzit bi mogao da pokaže da su pregovorio izlasku jedne zemlje iz EU možda još kompleksniji i teži nego pregovori o pristupanju. Problem je što su oročeni na dvije godine. Ako do marta 2019. ne bude dogovora, odnosi EU i Velike Britanije mogli bi da se nađu na potpuno nepozatoj teritoriji.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk želi razgovor o Evropi poslije Bregzita i od EU lidera očekuje dogovor o programu reformi Unije u sljedeće dvije godine, nakon prijedloga koji su nedavno iznijeli predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker i francuski predsjednik Emanuel Makron.

"Podržavam prijedlog Donalda Tuska da formulišemo reformsku agendu EU lidera na osnovu inicijativa koje smo podnijeli i da pokrenemo naš zajednički evropski projekat", napominje Makron.

Tuskov prijedlog predviđa da EU lideri presjeku Gordijev čvor osjetljivih reformi evrozone i migracije kao i seriju tematskih samita od kojih će jedan u maju u Sofiji biti posvećen Zapadnom Balkanu.

Izvor: RTS