latinica  ћирилица
20/10/2017 |  08:25 ⇒ 08:40 | Autor: RTRS

Šamčanima se predstavila etno-grupa "Iva"

U okviru "Šamačke kulturne jeseni" nastupila je Etno-grupa "Iva" iz Doboja.
Etno grupa "Iva" - Foto: SRNA
Etno grupa "Iva"Foto: SRNA

Umjetnički rukovodilac Etno-grupe "Iva" Saša Pavlović rekao je sinoć da su nakon osam godina ponovo nastupili u Šamcu, te da se repertoar dosta promijenio.

"Izveli smo etno-fjužn rok kojim smo otvorili džez festivale `Nišvil`, `Zelenkovac`. Aranžmani su interesantni za omladinu, da vide kako tradicija zvuči u savremenim muzičkim aranžmanima, sa izuzetno zahtjevnim harmonijama", istakao je Pavlović, koji je i profesor sa Akademije umjetnosti univerzita u Banjaluci.

On je naveo da Etno-grupa "Iva" ima 11 članova, da je više od pola muzičara završilo muzičke akademije ili su vrhunski amaterski svirači, da uglavnom sviraju džez i kompozicije koje su ostale u domenu crkvenih i paraliturgijskih pjesama, te da putuju po zemlji i inostranstvu kao muzički karavan koji podržava Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i mnogi drugi sponzori.

Pavlović je za 2. novembar najavio koncert "Ive" u Brčkom, te dodao da će iduće godine, kada obilježavaju 15 godina rada, izaći drugi album koji se već duže snima u Srbiji.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Šamac Dušan Јovanović izrazio je zadovoljstvo zbog nastupa Etno-grupe "Iva" koja je na menifestaciji "Šamačka kulturna jesen" nastupila prije osam godina, kao i zbog toga što članovi te grupe obnavljaju stari etnos i modernizuju ga za mlade.

Јovanović je podsjetio da će "Šamačka kulturna jesen " biti zatvorena krajem mjeseca kada će biti promovisan časopis "Zora" i knjiga "Polje čitanja", autora Simeuna Simića.

Tradicionalna, 19. "Šamačka kulturna jesen", otvorena je 12. oktobra

Izvor: SRNA