latinica  ћирилица
20/10/2017 |  09:52 ⇒ 09:53 | Autor: RTRS

Svaki šesti smrtni slučaj usljed zagađenja

Zagađenje se dovodi u vezu sa devet miliona smrtnih slučajeva u svijetu tokom 2015. godine, što je šestina ukupnog broja, objavljeno je u medicinskom žurnalu "Lanset".
zagađenja okoline - Foto: Beta/AP
zagađenja okolineFoto: Beta/AP

Skoro svi ovi smrtni slučajevi desili su se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, gdje je zagađenje povezano sa četvrtinom svih smrtnih slučajeva. Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji.

Najveći uticaj vrši zagađenje vazduha i ono se dovodi u vezu sa dvije trećine smrtnih slučajeva.

Zemlje sa najmanjim brojem smrtnih slučajeva usljed zagađenja su Bruneji i Švedska, prenio je Bi-Bi-Si.

Većina ovih smrtnih slučajeva izazvana je nezaraznim bolestima koje su povezane sa zagađenjem, poput srčanih oboljenja, moždanog udara i raka pluća.

"Zagađenje je mnogo više od pitanja prirodne okoline - to je duboka i prožimajuća prijetnja koja pogađa mnoge aspekte ljudskog zdravlja i blagostanja", izjavio je autor studije profesor Filip Landrigan sa Medicinske škole Ikan u Njujorku.

Zagađenje vazduha doprinijelo je preranom umiranju 6,5 miliona ljudi. To obuhvata zagađenje iz spoljnih izvora, poput gasova, kao i u domaćinstvima, poput paljenja drveta ili uglja.

Sljedeći faktor rizika po uticaju je zagađenje vode, koje je izazvalo 1,8 miliona smrtnih slučajeva, a zagađenje na radnom mjestu dovodi se u vezu sa 800.000 smrtnih slučajeva.

Izvor: Srna