latinica  ћирилица
20/10/2017 |  11:29 ⇒ 11:36 | Autor: RTRS

Јuta: Očuvani skelet tiranosaurusa prebačen u muzej

Skoro potpuno očuvan skelet tiranosaurusa, star 76 miliona godina, koji je pronađen na jugozapadu SAD, prebačen je helikopterom u Prirodnjački muzej države Јuta.
Tiranosaurusi ( Foto: https://sites.google.com) -
Tiranosaurusi ( Foto: https://sites.google.com)

Radi se o jednoj od najsurovijih vrsta dinosaurusa koja je u prošlosti živjela na tlu Sjeverne Amerike.

Vjeruje se da je pronađeni dinosaurus bio star između 12 i 15 godina kada je uginuo, a vjerovatno je nastradao u rijeci ili tokom poplave, piše "Dejli mejl".

Naučinici vjeruju da pronađeni ostaci pripadaju podvrsti "teratofenus kuriei" ili "monstruozni ubica", koja je živjela u kasnom periodu krede prije oko 66 do 90 miliona godina.

Vjeruje se da se radi jedinki koja nije bila odrasla, dužine između pet i šest metara, sa relativno malom glavom.

"Sa najmanje 75 odsto sačuvanih kostiju ovo je najočuvaniji skelet tiranosaurusa ikada pronađen u jugozapadnom dijelu SAD", rekao je Randal Irmis, kustos paleontologije u Muzeju i profesor na Univerzitetu Јuta.

On je dodao da će naučnici sada moći pobliže da se upoznaju sa anatomijom tiranosaurusa, njegovom biologijom i evolucijom.

Osim ostataka dinosaurusa, naučnici su na ovom području pronašli i ostatke krokodila, kornjača, sisara, amfibija, riba, beskičmenjaka i fosile biljaka, odnosno dijelove jedinstvenog ekosistema koji se ne može naći nigdje drugdje u svijetu.

Izvor: SRNA